Orgaandonatie 2008!

Het is één van de taken van de overheid om de bevolking te sensibiliseren om orgaandonor te worden. De stad Sint-Truiden voegt hier dan ook de daad bij het woord en organiseerde in navolging van de nationale acties van Beldonor met de medewerking van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK) op zaterdag 18 oktober 2008 een plaatselijke sensibiliseringsactie rond orgaandonatie.

Dit is niet de eerste actie, die ondernomen wordt rond orgaantransplantatie en -donatie.
In 2000 zette Sint-Truiden een brede sensibiliseringscampagne op rond orgaantransplantatie en -donatie.
Een andere actie vond plaats tijdens de zomervakantie van 2008, waarbij de dienst bevolking alle 10- tot 12-jarigen heeft aangeschreven met de vraag een affiche te ontwerpen in het kader van de nationale campagne van Beldonor.

 

“Orgaandonatie is iets wat ons allen aangaat en het is daarom ook belangrijk dat over dit thema gepraat wordt.
Door al deze acties willen we als stadsbestuur aan iedereen vragen om tenminste eens na te denken over de noodzaak aan organen en we roepen de burgers dan ook massaal op om zich te laten registreren als donor.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
 

Hieronder vindt u integraal het voorwoord dat burgemeester Ludwig Vandenhove geschreven heeft voor de poster.

 

Geachte
Beste

 

 

In 2000 was de stad Sint-Truiden op mijn initiatief, in samenwerking met Algemeen Ziekenhuis Sint-Trudo, het Universitair Ziekenhuis Gent en de Sint-Truidense huisartsen, de eerste stad in Vlaanderen die een brede sensibiliseringscampagne opzette rond orgaantransplantatie en -donatie.

 

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden in het algemeen en ikzelf in mijn functie als federaal volksvertegenwoordiger en/of senator in het bijzonder gingen hierin nog verder en ijverden ervoor om dergelijke sensibiliseringscampagnes ook op nationaal niveau te voeren.In 2005 lanceerde de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de campage Beldonor.be. 

 

 

België behoort al langer tot de toplanden, waar een grote bereidheid geldt om organen af te staan en wij mogen hier terecht fier op zijn. Dit gegeven is in de medische wereld goed gekend en België krijgt hier vanuit het buitenland dan ook een grote bewondering voor. Niettegenstaande dit positief gegeven, bestaat ook bij ons nog altijd een belangrijk tekort aan donororganen en sterven dus ook hier mensen door een gebrek aan een geschikt donororgaan. Dit komt vooral omdat veel mensen zich nog geen mening over orgaandonatie hebben gevormd.

 

 

Orgaandonatie is iets wat ons allen aangaat. Vroeg of laat kan elk van ons immers in de situatie komen dat we zelf een orgaan nodig hebben en we meer dan ooit aangewezen zijn op naastenliefde. Het is daarom ook belangrijk dat over dit thema gepraat wordt: zich informeren over de wetgeving terzake en de recente ontwikkelingen, haar/zijn eigen mening te kennen geven, maar eveneens luisteren naar de mening van anderen.

 

 

In navolging van de nationale acties van Beldonor organiseert het stadbestuur met de medewerking van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK) vandaag een plaatselijke sensibiliseringsactie rond orgaandonatie.

De Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK) ontwierp deze poster met op de achterzijde een formulier voor de wilsuitdrukking inzake orgaantransplantatie na overlijden.
Deze verklaring kan je laten registreren bij de bevolkingsdienst van de stad Sint-Truiden.
Op de pui van het stadhuis voeren de leerlingen van de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans (HAMWD) en korte sketch op over dit thema.

 

 

Door je te laten registreren als orgaandonor na overlijden kunnen er veel mensen gelukkig gemaakt worden, namelijk de patiënt en haar/zijn familie. De patiënt kan wellicht terug een normaal leven leiden of zelfs van de dood worden gered.
We wensen het zeker niemand toe om ooit zelf op een ‘vervangorgaan’ te moeten wachten, maar niets is onmogelijk.

 

Hopelijk zal deze actie ertoe bijdragen dat iedereen minstens eens nadenkt over deze problematiek en over de noodzaak aan organen.

 

 

Alleszins al bedankt!

 Ludwig Vandenhove
burgemeester
federaal volksvertegenwoordiger