In orconde der waerheyt...

Naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 en in het verlengde van de tentoonstelling ‘In orconde der waerheyt …De oorkonden van de armengulde van de Heilig-Grafparochie, 1400-1650’ bracht de erfgoedcel van Sint-Truiden een gelijknamige publicatie uit van de hand van rijksarchivaris Rombout Nijssen.

Dit is ondertussen het derde deel in een reeks over het religieuze erfgoed van Sint-Truiden.

 

In de publicatie geeft auteur Rombout Nijssen een historische inleiding om daarna een indrukwekkende reeks oorkonden en zegels te analyseren. Het boek is bovendien rijk geïllustreerd met foto’s van de bestudeerde oorkonden en zegels.

 

 

Een bezoek aan de tentoonstelling is zeker aan te bevelen. De echte oorkonden en zegels zijn immers meer dan het bekijken waard.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 24 april tot en met 9 mei 2010, van 14.00 uur tot 18.00 uur, in de Sint-Martenkerk, Stapelstraat, 3800 Sint-Truiden.
Tijdens de openingsuren is er elke dag een gids voorzien, maandagen en disdagen uitgezonderd.

 

 

De publicatie is te koop voor 10,00 EUR tijdens een bezoek aan de tentoonstelling of bij Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt 44, 3800 Sint-Truiden.

 

 

Verschillende instanties werkten mee aan dit project: de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw, de kerkfabriek Sint-Marten, de Vlaamse overheid, het Rijksarchief Hasselt en de Erfgoedcel Sint-Truiden.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van deze publicatie van schepen
Els Sneijers en burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Beste lezer

 

 

Met ‘In orconde der waerheyt … Oorkonden van de armengulde van de Heilig-Grafparochie in Sint-Truiden, 1400-1650’ presenteren wij u het derde deel in een reeks over het religieuze erfgoed van Sint-Truiden.

 

 

Dit boek kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw, het Rijksarchief Hasselt en Erfgoedcel Sint-Truiden

 

 

Rijksarchivaris en auteur Rombout Nijssen nam ook al de twee vorige publicaties in deze reeks voor zijn rekening. Die belichtten respectievelijk de Limburgse kluizen en kluizenaars en de parochiale broederschappen in Sint-Truiden.

 

 

De charters of oorkonden, die behandeld worden in ‘In orconde der waerheyt … Oorkonden van de armengulde van de Heilig-Grafparochie in Sint-Truiden, 1400-1650’ hebben voor het
grootste gedeelte betrekking op het patrimonium van de armentafel van de Heilig-Grafparochie, de huidige Sint-Martenparochie.
Door omstandigheden waren er in elke parochie een aantal inwoners, die het moeilijk hadden om rond te komen of zelfs om te voorzien in hun meest elementaire behoeften.
Om die mensen te helpen, bestond er in elke parochie een armentafel, in Sint-Truiden meestal ‘armengulde’ genoemd.

 

 

In deze publicatie legt de auteur ook uit hoe vroeger officiële documenten opgesteld werden en hoe de inhoud ervan voor waar verklaard werd.

 

 

Hoewel de oorkonden teruggaan tot de vijftiende eeuw, zijn thema’s als authenticiteit van documenten en zorg voor armen verrassend actueel en interessant.

 

 

Aan dit boek ging een grondige restauratie van de oorkonden vooraf. Het is dan ook met enige trots dat we hier de afbeeldingen van de gerestaureerde oorkonden en zegels tonen.

 

 

Met deze publicatie willen wij het belang van de zorg voor en ontsluiting van het rijke religieuze erfgoed in Sint-Truiden nogmaals benadrukken.

 

 

Ondanks de verdere informatisering en digitalisering van onze maatschappij, blijven wij geloven in het geschreven woord.
Boeken kunnen achteraf, op rustige momenten, nog eens ter hand genomen worden.

 

 

Dit is de reden waarom het stadsbestuur van Sint-Truiden een zeer actieve rol speelt inzake publicaties, die we nog meer willen professionaliseren zodanig dat ze hun weg vinden op de ‘normale boekenmarkt’. We zijn dan ook blij dat met dit initiatief de lijst met boeken van en over Sint-Truiden, de zogeheten Trudonensia, weer aangroeit.

 

 

Wij hopen dat u geboeid zal zijn door ‘In orconde der waerheyt …’ en wensen u veel leesgenot!

 

 

Els Sneijers
schepen van erfgoed

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester
federaal volksvertegenwoordiger