Openluchtfilms in Sint-Truiden

“Ja, de openluchtfilms in Sint-Truiden zijn de verdienste van de sp.a.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.


Met Curieus Sint-Truiden, de culturele vereniging van de sp.a, organiseren wij al sedert 2002 openluchtfilms in diverse buurten, dorpen en wijken.
Sinds 2007 is het Begijnhof onze vaste stek.

In 2002 hebben toenmalig schepen van Cultuur Miel Londoz en ik ook het initiatief genomen om ‘Drive-In Movies’ op de Groenmarkt en de Grote Markt te organiseren.
Naderhand is de afspraak gemaakt dat het cultuurcentrum zich zou beperken tot de herfst- en winterperiode met zebracinema en dat Curieus de openluchtfilms tijdens de zomerperiode voor zijn rekening zou nemen.

Dit jaar staan de volgende films geprogrammeerd: Frits en Freddy (maandag 6 augustus), The King’s Speech (maandag 13 augustus) en Intouchables (maandag 20 augustus), telkens om 22.00 uur.

Voorzitter van Curieus Sint-Truiden Ann Knaepen, grote filmkenner en bezieler van dit initiatief heeft hierover in de huidige uitgave van ‘Sint-Truiden UIT’ een uitgebreid interview gegeven.
U kan het hieronder lezen:

De Terrasfilms van Curieus zijn toe aan hun 9de editie.
Een klein zomerevenement is door de jaren heen uitgegroeid tot een groots zomers filmgebeuren in Limburg.
Jong en oud zijn elke zomer opnieuw welkom op 120 verschillende voorstellingen in een origineel decor.
Hoog tijd dus om eens samen te zitten met de organisator van dit vrolijke zomergebeuren. Wij ontmoetten Ann Knaepen, voorzitter van Curieus Sint-Truiden en schotelde haar volgende vragen voor:
1. Hoe kwamen jullie op het idee van het concept: Terrasfilms?
Terrasfilms zijn een initiatief van Curieus Limburg en bestaan in Limburg al iets meer dan tien jaar: op vele locaties in onze provincie worden er in de zomer films geprojecteerd in open lucht. Het ‘Ik neem vakantie in mijn straat’-gevoel. Want het is ook niet énkel film: we zorgen ook steeds voor een gezellige wijnbar, voor een frisse pint, … In Sint-Truiden had de filmprojectie in open lucht weliswaar eventjes stil gelegen maar vanaf 2006 heb ik (als voorzitter Curieus Sint-Truiden) dit initiatief weer opgenomen. Belangrijk daarbij vond ik herkenbaarheid van de locatie en van het tijdstip van vertoning. We kozen voor de mooie site van het Begijnhof en verder voor de eerste drie maandagen van de maand augustus. Dat is sindsdien niet meer veranderd en zal dus ook weer zo zijn in 2012 : 6, 13 en 20 augustus. Wijnbar vanaf 21 uur, vertoning om 22uur.
2. Hoe bepaal je het programma?
We proberen telkens drie luchtige, recente films aan te bieden die bevallen aan een groot publiek. Daarbij putten we uit de vele films die enkele filmfanaten het afgelopen jaar hebben gezien. We proberen ook wat variatie in de genres te brengen.
3. Wat kunnen we verwachten van het programma voor de komende zomer?
Hoewel het programma nog onder voorbehoud van wijziging is, zullen we waarschijnlijk eerst Frits en
Freddy draaien, vervolgens The King’s Speech en tenslotte Intouchables.
4. Wat is volgens jou een ideale terrasfilm?
De ideale terrasfilm is een film die je met de hele familie kan komen bekijken, een film met een lach die niet elke minuut van je aandacht vergt, want met een vertoning in open lucht gebeurt het al wel eens dat men even afgeleid is….
5. Schuwen jullie bepaalde genres?
Schuwen is veel gezegd, maar laat ons zeggen dat we niet voor de pure documentaire gaan, en ook niet voor de te ingewikkelde psychologische thriller, evenmin kiezen we films die bol staan van geweld.
Mensen komen gezellig een avondje film kijken met familie en vrienden en zoeken in de eerste plaats een beetje ontspanning met een film waaraan ze de volgende dag nog eens kunnen terugdenken met plezier.
6. Na het succes van Rundskop van Michael Roskam, dringen er zich nog jonge filmtalenten op in Sint-Truiden. Zit er iets in het Truiense water?
Inderdaad, Michaël Roskam, Caroline Strubbe….
Michiel Knops/> en Koen De Winne stelden op 29 april hun nieuwe kortfilm Roman voor aan het publiek in de Academiezaal! Een verklaring? Heb ik niet meteen, behalve dan dat het mensen met ideeën zijn die die ideeën ook meteen omzetten in daden en zo van jongs af aan vertrouwd raken met het proces van het filmmaken. Het water? Onze stimulerende biotoop van Zuid-Haspengouw? Een gezonde dosis geloof in zichzelf gecombineerd met de aanwezigheid van diverse leefgemeenschappen en talen? Eén ding is zeker: jonge mensen waar we zeker nog van zullen horen.
7. Wat in geval van slecht weer?
Dan wijken we uit naar zaal’ Volkshuis Curieus’ in de Breendonkstraat 46 in/> Sint-Truiden. De ambiance verándert met de locatie, maar geloof me, ze wordt er niet minder leuk om!
8. Wat zijn de toekomstplannen?
Verder doen met wat we nu doen en ons kwaliteitsvol aanbod nog heel wat edities fris opdienen is al een hele klus. Van onmiddellijke uitbreiding is dus niet meteen sprake, maar de zekerheid van nog vele filmavonden op het Begijnhof de eerste drie maandagen van augustus is toch ook mooi, niet?
Zeker, wij kijken er alvast naar uit!
Bedankt voor dit gesprek.

TERRASFILMS
Sfeervolle openluchtcinema op unieke locaties

Anderzijds zijn er de openluchtfilms in de buurten, wijken en dorpen vanuit de preventiedienst, onder impuls van burgemeester Ludwig Vandenhove,
tevens verantwoordelijk voor preventie en veiligheid.
 

“Het is het 3e opeenvolgende jaar dat we dit doen en dit jaar worden de volgende locaties, telkens om 21.45 uur, aangedaan:
-          woensdag 25 juli 2012: Zepperen, speelplein het houten dek;
-          donderdag 26 juli 2012: Terbiest, speelplein de bouwdoos;
-          vrijdag 27 juli 2012: Guvelingen, speelplein het gummibeertje.
De filmkeuze is nog in beraad.

De sp.a staat voor cultuur dichtbij de mensen.
Deze films in open lucht in de zomerperiode zijn hier een mooi voorbeeld van.”, besluit Ludwig Vandenhove.