Ook stadsambtenaren kunnen nu overlast vaststellen!

Op vrijdag 12 maart 2010 werden in Sint-Truiden 13 gemeentelijke administratieve sancties (GAS)-ambtenaren officieel voorgesteld.

In de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken konden tot nog toe alleen de leden van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken dergelijke overtredingen vaststellen, maar met deze 13 GAS-ambtenaren komt hier nu verandering in.


Het gaat enerzijds om ambtenaren, die werkzaam zijn in een aantal uitvoerende diensten, zoals onder andere het stadswerkhuis, de dienst infrastructuurwerken, (de technische ploeg van) de jeugddienst, de milieudienst en anderzijds om gemeenschapswachten.
De belangrijkste zijn: het achterlaten van zwerfvuil, geur- en rookhinder, loslopende honden of sluikstorten.

Deze personen zijn dagelijks op straat en kunnen hierdoor, samen met de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, de situatie nauwlettend opvolgen, tijdig ingrijpen en overtredingen vaststellen.
Het is de bedoeling ervoor te zorgen dat de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken nog properder en veiliger wordt, zodat het er aangenaam is om te wonen, te werken en/of te verblijven. Met andere woorden, de overlast moet nog meer aangepakt worden, de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel moet nog verhoogd worden. Kortom, de burger heeft recht op een integrale veiligheid!

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zal de naleving van de politiereglementen ook blijven controleren via preventieve patrouilles en gerichte acties.

De ambtenaar-vaststellers kregen een opleiding van de Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT).
Hun opleiding bevat de volledige GAS-wetgeving, conflictbeheersing, opmaak van een proces-verbaal en enkele beginselen van politie en gerecht.
Ze hebben een legitimatiekaart.

“Sinds 2005 beschikt de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken over het instrument van de zogeheten gemeentelijke administratieve sancties (GAS).
Ik ben een grote voorstander van deze aanpak, met andere woorden een ‘lik-op-stukbeleid’.  Zo zien ‘de slachtoffers’ van kleine overlastfenomenen, waar ze erg zwaar aan tillen, dat ‘de daders’ snel (aan)gepakt en beboet worden.
Vroeger werden heel wat van deze feiten geseponeerd door de rechtbanken.”, zegt
Ludwig Vandenhove/>.

De sanctionerende ambtenaar, de stadssecretaris van Sint-Truiden, legt in dat geval de geldboete op, die maximaal 250,00 EUR bedraagt en die proportioneel is met de ernst van de overtreding.
Desgevallend kan ook een bemiddelingsprocedure voorgesteld worden.
De bemiddeling heeft tot doel de dader van de inbreuk de mogelijkheid te bieden de schade die zij/hij heeft aangebracht te vergoeden en/of te herstellen.
Bij minderjarigen is deze bemiddelingsprocedure verplicht.

Zie onder andere ook de tekst ‘Ik blijf geloven in Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)!’ van 11 oktober 2008 op deze website.