Onverantwoord!

“Iedereen, die iets kent van bouwwerken en/of volksgezondheid, weet hoe gevaarlijk het is om blootgesteld te worden aan asbest”, zeggen VOORUIT-gemeenteraadsleden Eddy El Herbouti en Ludwig Vandenhove.
“Aan personen en zeker aan personeel, die hiermee geconfronteerd worden, moet maximaal bescherming geboden worden.”

“Maar dat gebeurt blijkbaar niet bij de stad Sint-Truiden”, aldus Eddy El Herbouti.
Ik heb weet van een situatie waarbij 7 personen stadspersoneel op vrijdag 11 juni 2021 asbest zijn moeten gaan weghalen aan de kant van hangar 66 op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem.
De betrokken personeelsleden weigerden aanvankelijk van te gaan, maar werden verplicht. En dat zonder speciale beschermpakken
.
Zij moesten dit doen met gewone handschoenen en met een gewoon mondmasker.
Blijkbaar kon maar één personeelslid een gespecialiseerd pak dragen, omdat er maar één ter beschikking is bij de stad Sint-Truiden.

Dit is onverantwoord.
Ofwel zorgt het stadsbestuur voor de nodige veiligheidskledij, ofwel wordt voor dat soort opdrachten een beroep gedaan op gespecialiseerde firma’s.
Ik hoop dat de burgemeester en de betrokken schepen(en) kunnen verklaren waarom dat zo gebeurd is en dat de nodige maatregelen genomen worden dat dit naar de toekomst toe vermeden wordt.”

“Tel daar de asbestproblemen in het Oud Atheneum (Zoutstraat 46), naast vele andere onveilige situaties, bij en het is duidelijk dat de CD&V-Open Vld-N-VA-meerderheid best een algemeen beleid voor de aanpak van asbest zou opstellen”, treedt Ludwig Vandenhove zijn collega bij.
“Dat betekent een inventaris maken van welke stadsgebouwen nog asbest bevatten met een planning voor de aanpak of de verwijdering ervan. Bovendien zouden er voldoende veiligheidspakken moeten aangeschaft worden voor het eigen personeel of voldoende middelen moeten ingeschreven worden in de begroting om externe firma’s in te schakelen.
De algemene volksgezondheid en de gezondheid van het stadspersoneel primeren.”

Hieronder vindt u het artikel dat hierover op www.trudocs.be staat. (1)