OCMW-voorzitter laat in het zwart werken

Vorige week is gebleken dat Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-voorzitter Pascy Monette van Sint-Truiden een stadsarbeider voor hem in
het zwart heeft laten werken.

Wat gaan we nog allemaal krijgen?”, vraagt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove zich af.

Hieronder vindt u de perstekst van sp.a Sint-Truiden en het artikel op de website van Het Laatste Nieuws. (1)

Persbericht:  Betrapt met zwartwerk, OCMW-voorzitter ontduikt sociale lasten

Heeft voorzitter nog het morele gezag om een sociale instelling te leiden?

 

Delft grafdelver graf Monette?

 

In het Laatste Nieuws (HLN 05/06/20) verscheen het bericht dat Truidens OCMW-voorzitter Pascal Monette werd betrapt met zwartwerk in één van zijn renovatieprojecten. 

OCMW-voorzitter verdedigt zich met de stellen dat het “zijn plicht” was dit te doen omdat hij deze man,die volgens mijnheer Monette, “in de miserie zat” zo kon helpen. Nochtans had de ‘geholpene” een vaste job als grafdelver aan de stad Sint-Truiden.

Zelfs gesteld dat dit zo zou zijn, dan moet mijnheer Monette als eerste moeten weten dat er voor mensen in zulke situaties legale trajecten voorhanden zijn: schuldbemiddeling, financiële begeleiding, toelagen, rechtsbijstand, … allemaal diensten die binnen zijn eigen OCMW worden aangeboden.  

Het is duidelijk dat mijnheer Monette niet uit sociale motieven handelde. De OCMW-voorzitter stelt trouwens zelf:  “hij (de grafdelver) had een weekje verlof en besloot mij wat te helpen”.  Wie wordt hier nu eigenlijk geholpen? De staat die mijnheer Monettes wedde als OCMW-voorzitter betaalt zeer zeker niet.
Misschien heeft mijnheer Monette zoveel plichtsbesef dat zijn inkomens uit zijn marktkramen, uit zijn mandaat als OCMW-voorzitter en uit zijn vastgoedtransacties onvoldoende waren om ook sociale lasten te betalen?  

Maar, alle gekheid op een stokje, de kern is dit: 

Wanneer morgen een steuntrekker op het OCMW betrapt wordt met zwartwerk mist voorzitter Monette vanaf nu het morele gezag om deze persoon terecht te wijzen.
Hoe denkt hij zelf  in deze context kunnen blijven functioneren?

Met de Pontius-Pilatus Prijs voor Onaangegeven Verdiensten?

 

Gert Stas, fractieleider sp.a Sint-Truiden

Ludwig Vandehove, Vlaams volksvertegenwoordiger