Neen, Bart je hebt ongelijk!

“Bart Tommelein schiet op de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), maar onterecht”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Hij is een goede collega, maar in deze heeft hij ongelijk.”

Het gaat over de onveilige situatie omwille van Covid-19 aan het station van Oostende op zaterdag 1 augustus 2020 toen er teveel toeristen per trein naar het binnenland wilden reizen, waar Bart Tommelein als burgemeester op reageerde.

“De NMBS voorziet voldoende treinen om gezinnen en personen naar en van de zee te brengen. Maar zonder dat er kan gereserveerd worden, zoals Bart Tommelein nu voorstelt.
In normale tijden is er zeker voldoende ruimte op de treinen, waarom dan een systeem van reservatie?
Natuurlijk kan daarover nagedacht worden, maar dat gaat natuurlijk niet in 1 2 3”, aldus Stefan T’ Jolyn, secretaris Algemene Centrale Openbare Diensten (ACOD) Spoor Limburg.     

“Als vooraanstaande Open Vld’er zou hij moeten weten dat het vooral de laatste federale regering met de liberalen op kop geweest is, die bezuinigd heeft op de openbare diensten. Bijgevolg eveneens op de NMBS” zeggen Stefan T’ Jolyn en Ludwig Vandenhove.
“In 2016 was er een plan om aan de grote stations automatische poortjes te plaatsen, zodat er maar evenveel personen naar het perron konden dan er plaatsen zijn.
Daar was 58 miljoen euro voor voorzien in een eerste fase en de bedoeling was om dit plan verder uit te rollen. Maar toen de huidige minister, de Franstalige liberaal François Bellot, zijn partijgenote Jacqueline Galant opvolgde, heeft hij die plannen geschrapt.

Dus Bart Tommelein: overtuig uw partij om te stoppen met te besparen op het openbaar vervoer dan worden toestanden zoals afgelopen zaterdag in Oostende vermeden.

Inmiddels zal de NMBS, na overleg met de stad Oostende, een bestaand aanmeldingssysteem reactiveren dat op vrijwillige basis werkt. Ook zullen de aankomst -en vertrekuren meer en beter aangekondigd worden en komt er een aangepast veiligheidsplan. (1)
Is er daarvoor weer zoveel ‘herrie’ en aandacht in de media nodig geweest?”.