Nederlands tweede taal in Franstalig onderwijs?

“De staatsstructuur van België moet opnieuw éénvoudiger, meer transparant worden. Voor mij hoort daar ook het opnieuw federaliseren van een aantal bevoegdheden bij”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

In die context is het belangrijk dat alle inwoners van België elkaar (beter) verstaan.
De taal begrijpen, met elkaar kunnen praten en debatteren, kan mensen dichter bij elkaar brengen. Vandaar dat het belangrijk is dat we tot op zekere hoogte elkaars taal kennen tot welke Gemeenschap of Gewest we ook behoren.

Op dit ogenblik speelt zich een publiek en politiek debat af in het Franstalig onderwijs of Duits dan wel Nederlands de tweede taal wordt. (1)
Wat is de huidige situatie?
In Brussel is Nederlands de tweede verplichte taal.
In Wallonië kunnen leerlingen kiezen tussen Duits, Engels of Nederlands en met grote voorsprong wordt voor het Engels gekozen. Bovendien daalt het aantal scholen dat Engels én Nederlands aanbiedt.

Het gaat hierbij om een louter Gemeenschapsaangelegenheid, dus de Franstalige Gemeenschap beslist. Maar als er in de federale regering gesproken wordt over een nieuwe staatsstructuur na 2024  zou dat punt toch ook best aangeraakt worden.

Nederlands de tweede taal in het Franstalig onderwijs en Frans de tweede taal in het Nederlandstalig onderwijs zou het meest logisch zijn.”