Natuurlijk gras, kunstgras of GELD?

In Nederland kunnen de voetbalclubs uit de Eredivisie een bonus tot 350 000 euro krijgen als ze voor natuurlijk gras kiezen. (1)  Natuurlijk gaan er nu in België ook al stemmen op iets gelijkaardigs te doen.

“Hebben de voetbalclubs uit de hoogste afdeling(en) dan nooit genoeg?”, vraagt sp.a gedeputeerde Ludwig Vandenhove zich af.
“Is het al geen schande dat de voetbalclubs genieten van een systeem van voordelige belasting- en Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ)-tarieven ten opzichte van andere sectoren, waar de werknemers (massaal) veel minder verdienen?

Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) wordt in verband met de keuze van kunstgras of natuurlijk gras nu vaak genoemd, omdat het huidig kunstgras er slecht bijligt. (2) Maar hier gaat het eveneens weer over GELD.
Wat denk je wat de ondergrondse parking opbrengt voor NV Stayen (lees Roland Duchâtelet) in plaats van dat daar natuurlijk gras zou liggen (dan kon  er geen ondergrondse parking zijn)?
Waarom hebben de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Profliga dat toegestaan?
Dit is geen voetbal meer, dit is geen sport meer, dit gaat louter en alleen om GELD.

Persoonlijk ben ik voor natuurlijk gras, voetbal is en blijft een buitensport, waar rekening moet gehouden worden met natuurelementen.

Het wordt hoog tijd dat er eens een globaal maatschappelijk en politiek debat op gang komt over alle elementen van het voetbal, van hoog tot laag.
Voetbal moet sport blijven, zeker als er, veel of weinig, overheidsgeld mee gemoeid is.”

 

(1) Geen verbod op kunstgras, Algemeen Dagblad, 08-11-2018, p. 57.
(2) “Overstap naar gras voorlopig geen optie”, Het Belang van Limburg, 17-11-2018, p. 8.

Zie ook Mogi Bayat hoort niet thuis in het voetbal! van 07-11-2018 op deze website.