Natuurbeleid in Sint-Truiden: foei!

‘Veld met broedende leeuweriken gemaaid voor scoutskamp’ is de titel van een artikel in Het Belang van Limburg van donderdag 17 mei 2018.
Het gaat dan nog over de veldleeuwerik, de adoptiesoort van Sint-Truiden.

“Vorig jaar was er een incident met het gebruik van pesticiden tegen het onkruid op gemeentelijke speeltuinen”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. 
Nu dit.
Deze twee voorvallen, die kunnen tellen, zijn de veruiterlijking van het feit dat er in Sint-Truiden geen globaal natuurbeleid, bij uitbreiding geen globaal milieu- en natuurbeleid, is. Dat geldt evenzeer voor de klimaatproblematiek. En fijn stof, daar hebben CD&V en Open Vld in Sint-Truiden blijkbaar helemaal nog niet van gehoord. 
Andere steden planten meer bomen en groen, Sint-Truiden doet ze weg. Waarom zijn er bijvoorbeeld niet veel bomen geplant in de straten die heraangelegd zijn?
Er is geen globaal klimaatadaptatierapport.

Wie is hier verantwoordelijk voor? Er is toch een bevoegde schepen in de persoon van Hilde Vautmans (Open Vld).

Misschien is het symptomatisch, maar ik heb in mijn periode als bevoegd gedeputeerde zelden of nooit een beleidsverantwoordelijke gezien wanneer wij als provincie Limburg iets organiseerden. Of had/heeft dat met mijn persoon te maken?

De klimaatproblematiek en de aanpak ervan via een klimaatadaptatierapport zal alleszins als een rode (en groene!) draad doorheen ons sp.a-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen lopen.

Zulk een internationaal scoutskamp naar Sint-Truiden halen is positief, maar niet ten koste van de natuur en van dieren.
Met de nodige aandacht en verantwoordelijkheidscentra, zijn beide perfect verzoenbaar.”

Hieronder vindt u het Facebookbericht van Jos Ramaekers, directeur van Natuurpunt Limburg.


Zie ook Onverantwoord! van 03-05-2017 op deze website.