Nancy en ma: leve de thuiszorg

“Gezien de gebeurtenissen in de Rust- en Verzorgingstehuizen (RVT's) als gevolg van Covid-19 zal in de toekomst wellicht meer gebruik gemaakt worden van thuiszorg.
Ik hoop het alleszins”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Ik ben bijna een pionier van het geloof in de thuiszorg.
Ik heb niet voor niets mijn licentiaatsthesis in de handels- en bestuurswetenschappen -tegenwoordig master- al in 1981 gemaakt rond het thema ‘Thuisgezondheidszorg versus ziekenhuisopname. Een kosten-batenanalyse.’

Ik zie de voordelen van thuiszorg bij de opvang van mijn moeder en ben er al uitgebreid op ingegaan in de vergelijking met mijn tante Irène, die in RVT Villa Rosa verblijft.
Nogmaals benadrukken: het is de persoonlijke keuze van elke persoon of familie.

Bij thuiszorg gaat het vaak over de huisdokter, de verpleging, de kinesist of andere paramedici. Maar er wordt minder gesproken over de gezins- of bejaardenhulp of de tuinman. 

Zo is er Nancy (Respes), die wekelijks op woensdag langskomt bij ma.
Zij zorgt dat de woning proper blijft en dat de meest essentiële karweitjes gedaan zijn,  helpt bij de was en doet soms boodschappen. Maar zij is bovenal aangenaam gezelschap. Ja, Nancy en mijn moeder praten veel, misschien roddelen ze zelf ... ik hoop niet over mij. 

Bedankt aan alle personen in de zorg in het algemeen en zij, die een laagdrempelige en kwalitatief goede thuiszorg mogelijk maken in het bijzonder.”

  • Zie onder andere ook ‘Tante en mijn moeder’ van woensdag 13 mei 2020 op deze website.
     
  • Foto: eigen foto.