Monopoly!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Monopoly!

“Bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 in Sint-Truiden zei ik al over de samenstelling van de Open VLD-lijst, gezien de achtergrond van een aantal kandidaten, dat het eerder op een immobiliënkantoor leek.

Nu een aantal van deze verkozenen een uitvoerend mandaat gaan waarnemen - schepen en/of Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-voorzitter, zal het college van burgemeester en schepenen er voor een stuk ook als een immobiliënkantoor uitzien.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Als kind heb ik nog Monopoly gespeeld en ik ben er nog altijd fier op dat de stad Sint-Truiden met de Luikerstraat in 2005 op het Monopolyspel geraakt is. Maar zoals ik toen als kind huisjes en handelszaken kocht en verkocht bij het spel Monopoly, gebeurt dit nu, al dan niet (on)rechtstreeks, door een aantal politieke verantwoordelijken in het toekomstig college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden. Er is echter een groot verschil: bij hen gaat het over echte huizen en handelszaken.
Ik hoop dat de CD&V daar rekening mee houdt bij de verdeling van de uitvoerende mandaten. Aan zo iemand bijvoorbeeld de bevoegdheid ruimtelijke ordening toekennen, is vragen voor belangenvermenging.

In die zin zou ik trouwens voorstellen dat de Vlaamse overheid algemeen de regels verstrengd om uitvoerende functies binnen bepaalde bevoegdheidsterreinen, zoals ruimtelijke ordening, te kunnen uitoefenen. Zo zou iedereen, die rechtstreeks of onrechtstreeks iets met immobiliën te maken heeft, als belanghebbende moeten beschouwd worden en zou er moeten vermeden worden dat die personen aan beslissingen terzake deelnemen.
Het kan zich perfect voordoen dat een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) gewijzigd wordt en dat een schepen of gemeenteraadslid zich hierbij laat leiden door eigendommen of gronden, die zij/hij wil verwerven. Ja, speculatie behoort hier tot de mogelijkheden.

Ik zal nog maar eens een spelletje Monopoly spelen.”, besluit Ludwig Vandenhove.