Modderoverlast: de landbouwsector is mee verantwoordelijk

Dat zei gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove in een interview met Televisie Limburg (TVL) op maandag 28 mei 2018 en in Het Belang van Limburg op dinsdag 29 mei 2018 (p. 26).

Het gaat over de water- en modderoverlast in een aantal deelgemeenten van Tongeren afgelopen zondag 27 mei 2018”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Het was zeer hevige regenval, zelfs extreem.
Er viel om en bij de 20 liter op 20 minuten. Dus dit soort situaties zullen nooit volledig aangepakt en/of opgelost kunnen worden. Maar de klimaatopwarming speelt hier ook: we willen blijkbaar nog onvoldoende luisteren of willen het (nog) niet geloven, maar dergelijke scenario’s zijn al vaak voorspeld.
We zullen hier leren rekening moeten mee houden.

Inzake modderoverlast heeft de landbouwsector eveneens een grote verantwoordelijkheid (bijvoorbeeld aard van de gewassen, stroken onbewerkt laten liggen, strobalen plaatsen om water en/of modder  tegen te houden). Net trouwens zoals elke burger door minder verhardingen aan te leggen.
Het is aan de lokale overheden om dit goed op te volgen en te handhaven en desgevallend op te treden.
Om de klimaatproblematiek onder controle te krijgen zal iedereen op haar/zijn manier haar/zijn steentje moeten bijdragen.

Naar aanleiding van het onweer van vorige week werden er vorige week in samenwerking met een landbouwer grote strobalen geplaatst.
Deze hebben enigszins gewerkt, maar konden niet alles tegenhouden.

De 2 grote wachtbekkens van de provincie Limburg opwaarts in Diets-Heur en Rutten hebben goed gewerkt.
Ze zijn niet overgelopen en hetzelfde geldt voor de Beek in Diets-Heur en de Ezelsbeek in Rutten.
De toezichter van de provincie Limburg is zondagavond onmiddellijk ter plaatse gegaan.
De wachtbekkens zijn inmiddels opgekuist door een aannemer, zodat alles in gereedheid is voor eventuele nieuwe neerslag.

Er zijn nog diverse erosiedossiers in Diets-Heur en de rest van Tongeren lopende en een aantal zijn nog in onderzoek. Maar de stad Tongeren heeft in het verleden, samen met het provinciaal Steunpunt Land en Water en de provincie Limburg, al heel wat concrete maatregelen gerealiseerd.

De situatie wordt strikt opgevolgd door de expert erosiebestrijding van het provinciaal Steunpunt Land en Water en door de eigen provinciale dienst gezien de weersvoorspellingen.”

Hieronder vindt u het artikel in Het Belang van Limburg van dinsdag 29 mei 2018 (p. 26).


 

De TVL-nieuwsreportage van maandag 28 mei 2018 kan u hier bekijken.

 

Zie ook Goede oplossing voor De Beek in Diets-Heur (Tongeren) van 17-05-2017 en Kleine dingen van 04-05-2013 op deze website.

 

 

Tags: