Miskenning militanten en kandidaten

Op zondag 14 oktober 2012 zijn het gemeente- en provincieraadsverkiezingen en kiezen wij voor de komende 6 jaar de vertegenwoordigers van de bestuursniveaus, die zich het dichtst bij ons situeren.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Of we dat nu willen of niet: aan de lokale en provinciale verkiezingen van zondag 14 oktober 2012 zal een nationaal cachet gegeven worden, niet in het minst door de media.

Het zijn diezelfde media, die al vanaf begin dit jaar de gemeenteraadsverkiezingen aan het ‘opkloppen zijn’ als een federale verkiezing en als een uitspraak over het functioneren van de regering Elio Di Rupo I. En ook hier geldt ‘de vraag stellen, is ze beantwoorden’.

Die link leggen tussen verkiezingen en er andere of bijkomende betekenissen aan geven, is niet nieuw.

Een nationaal cachet geven aan deze gemeente- en provincieraadsverkiezingen is een miskenning, ook inhoudelijk, van de talrijke kandidaten, die er nu dag in dag uit mee bezig zijn en die zich inzetten voor hun partij en voor de lokale gemeenschap. Het besturen van een gemeente of stad wordt trouwens steeds complexer, specifieker en technischer.
Om dan nog niet te spreken over de zovele partijmilitanten, familieleden, vrienden en kennissen van deze kandidaten.

En ondertussen zijn er zoveel bekende Vlamingen (BV’s), die andermaal op alle lijsten fungeren*.
De media en de burger zeggen dan dat die BV’s in feite niet thuishoren in de politiek, maar ondertussen halen ze wel stemmen via de extra aandacht, die ze krijgen, terwijl de andere kandidaten voor elke stem moeten vechten.”

* Het Laatste Nieuws van zaterdag 25 en zondag 26 augustus 2012.