Minister Annemie Turtelboom: go home!

Ik heb lang gezwegen in het dossier van de asiel- en migratiepolitiek.

Ik kan - al zeg ik het zelf - terugvallen op heel wat ervaring, als parlementair, maar vooral als burgemeester van de stad Sint-Truiden met een open asielcentrum met 456 plaatsen, dat in middels tien jaar bestaat, en in het totaal om en bij de 1959 asielzoekers, waarvan er dus ook heel wat buiten het asielcentrum verblijven in huizen in de stad (zonder de illegalen mee te rekenen: asielzoekers trekken immers asielzoekers aan!). Als burgemeester (inmiddels als bijna 14 jaar) heb ik hieromtrent ook altijd een beleid gevoerd lang vooraleer de Vlaamse en/of federale regering dat 'ontdekt' had.
Voor de volledigheid nog dit: de stad Sint-Truiden kent 102 nationaliteiten per 1 januari 2008 op een totale bevolking van 38 816.

 

Minister van Migratie Annemie Turtelboom heeft tot nu toe nog niets gedaan: al maanden kondigt ze een omzendbrief aan waarbij er meer autonomie aan de burgemeesters zou gegeven worden in de erkenningsprocedure van asielzoekers.
Ze houdt grote discours over economische migratie, doet verklaringen zonder inhoudelijke onderbouw, etc.
Aankondigingen, maar geen beslissingen, geen beleid!
Voor mij waren dit al signalen dat ze er echt niets van kent!
Collega - federaal volksvertegenwoordiger Dalila Douifi heeft dit reeds ettelijke keren aangehaald.

 

 

 

 

 

Als sociaal voelend mens weet ik als burgemeester hoe moeilijk het is om in het geval van afgewezen en/of illegale asielzoekers een evenwicht te zoeken tussen het menselijke en het wettelijke aspect.

 

Maar wat bij mij de druppel heeft doen overlopen, zijn haar verklaringen van dit weekend dat de asielcentra overvol zitten, omdat een aantal personen en gezinnen er onterecht zouden zitten.

 

 

Mevrouw de minister:

 

 

-        weet u dan niet dat heel wat van die mensen geen kans krijgen op de normale huur- en woonmarkt?
Als politicus, die dagelijks tussen de bevolking is, weet ik dat wel: discriminatie, ja zelfs puur, al dan niet verdoken racisme!;

 

-        zelfs Belgen en Vlamingen, die het moeilijk hebben en een onzekere toekomst hebben (bestaansminimumtrekkers, alleenstaanden, zeker met kinderen, werklozen, etc.), krijgen moeilijk de kans op een deftige huisvesting;

 

-        wat denkt u daar aan te doen met uw liberale ideeën van administratieve vereenvoudiging?
Niets vrees ik als ik merk hoe uw partij reageert op het voorstel van vice - eerste minister van Werk en van Gelijke Kansen Joëlle Milquet om nepsollicitaties in te voeren om te kijken hoe werkgevers reageren als allochtone werknemers hun kandidatuur stellen en/of hoe uw partij reageert op allerlei wetgevende initiatieven inzake anti-discriminatie.

 

Dus: uw uitspraken slaan andermaal op niets!
Puur populisme!

 

U kent er echt niets van en hebt in deze regering (dat is natuurlijk niet moeilijk!) nog niets gedaan.
Go home!