Ludwig Vandenhove voorzitter B Plus

Ludwig Vandenhove is voorzitter geworden van B Plus.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “De institutionele crisis in België is zo groot dat iedereen haar/zijn verantwoordelijkheid moet opnemen.

Hoewel ik besef dat de impact van een organisatie zoals B Plus niet mag overschat worden, vind ik dat er alles moet aan gedaan worden om tot een goede oplossing komen binnen de bestaande structuren van ons land.
Nu aan de kant gaan staan, heeft zeker geen zin.
Een pragmatische en realistische oplossing is de beste oplossing voor alle Belgen.

Het huis moet verbouwd worden, maar binnen een Belgisch kader.”

 

 

 

Hieronder vindt u het voorwoord dat Ludwig Vandenhove geschreven heeft voor B Flash editie zomer 2011, de periodieke nieuwsbrief van B Plus.
Hierin geeft hij beknopt zijn visie weer op de toekomstige staatsstructuur.

Beste vrienden

Er is mij gevraagd om voorzitter van B Plus te worden.
Ik zal dat zo goed mogelijk proberen te doen in opvolging van de heer Tony Mary, die ik wil bedanken voor zijn periode als voorzitter.

Meer dan een jaar na de federale parlementsverkiezingen van zondag 13 juni 2010 is de politieke impasse in ons land groter dan ooit.
Blijkbaar is er voor het eerst in de Belgische geschiedenis geen meerderheid van politici, die met voldoende gezond verstand en wederzijds begrip en vertrouwen, tot een compromis kunnen komen. Nochtans heeft precies die compromisbereidheid tussen gemeenschappen en gewesten ons een internationale status gegeven als land en heeft het ons al heel wat belangrijke internationale functies en/posities opgeleverd. Op deze manier dreigt die echter te smelten als sneeuw voor de zon.
Als ik praat met buitenlanders, zelfs uit de Europese Unie (EU), vragen er heel wat hoe het hier nu zit met ‘die oorlog’.

Als B Plus moeten wij, hoe beperkt onze impact en missie ook is, blijven streven naar een federaal en democratisch, intercultureel en solidair project voor België.
Dit is helemaal niet tegengesteld aan een verdere autonomie voor de gemeenschappen/gewesten.

B Plus moet België zien als een democratisch en multicultureel project in een steeds belangrijker wordend Europa en in een steeds meer OPEN wereld.
De tegenstelling kan niet groter zijn: in een wereld, die steeds meer in die richting evolueert, komt een splitsing van België steeds dichterbij.

B Plus moet blijven pleiten voor een evenwichtig federalisme dat belang hecht én aan de autonomie van de deelstaten, én aan België als land. Voor ons is het dus een en-en-verhaal,  geen of-of-verhaal.
‘Het huis moet verbouwd worden, maar binnen een Belgisch kader.’

B Plus blijft achter de intergewestelijke en de interpersoonlijke solidariteit en het behoud van het nationaal karakter van de sociale zekerheid staan.
Solidariteit steunt op rechtvaardigheid en dit is niet tegengesteld aan een verdere responsabilisering van gemeenschappen/gewesten.

Een eventuele herverdeling van de bevoegdheden moet gebeuren op basis van het subsidiariteitsprincipe tussen de verschillende overheidsniveaus en met het oog op een maximale efficiëntie qua dienstverlening aan de burger.
Wij zijn voor een goed werkende overheid, die daartoe de nodige financiële middelen krijgt, maar die doorzichtig en zo goedkoop mogelijk is voor de burger. Die doorzichtigheid bepaalt eveneens het democratisch gehalte van dit toekomstig systeem.

In diezelfde context zullen bepaalde bevoegdheden verder geregionaliseerd moeten worden, maar moet er onderzocht worden of sommige taken niet beter opnieuw van de gemeenschappen/gewesten naar België verschoven worden.
Voor B Plus moeten de politieke partijen deze oefening aandurven.

In diezelfde zin pleit B Plus voor een federale kieskring. Dit idee staat trouwens in de nota van formateur Elio Di Rupo.
Zulke federale kieskring zou Brusselaars, Vlamingen en Walen ‘verplichten’ om terug een stukje Belgisch te denken. Qua media en politiek zijn onze geesten immers al grotendeels gescheiden.

Maar Brusselaars, Vlamingen en Walen moeten ook op andere vlakken vaker met mekaar omgaan om het huidige negatieve gedachtegoed ten opzichte van elkaar te stoppen en zelfs om te draaien.
Ik denk aan activiteiten, die voldoende aantrekkelijk zijn, opnieuw (wat meer) mekaars media volgen, uitwisselingen tussen afdelingen van politieke partijen, uitwisselingen tussen jongeren en/of scholen, etc.
B Plus moet met duidelijke standpunten op de politieke agenda trachten te wegen, maar heeft, uiteraard binnen onze (beperkte) financiële en organisatorische mogelijkheden, ook een rol te spelen om ‘de mensen’ van de diverse gemeenschappen/gewesten ‘op het terrein’ samen te brengen.

‘Op het terrein’ zijn er veel minder spanningen tussen Brusselaars, Vlamingen en Walen dan elke dag via de media en sommige politieke partijen en politici wordt voorgesteld, hoewel ik toegeef dat ze toenemen.
Het verschil met pakweg 2 of 3 jaar geleden is duidelijk.
Als burgemeester van de stad Sint-Truiden, dichtbij de taalgrens en waar veel Walen een terrasje doen, de zaterdagmarkt bezoeken, winkels aandoen, etc., merk ik dit goed.

Er is nog altijd meer wat ons bindt dan ons scheidt.
B Plus moet vanuit dit gegeven vertrekken om haar programma waar te maken. Hiertoe is het ook nodig om na te gaan welke programmapunten van de traditionele politieke partijen de goedkeuring van B Plus kunnen wegdragen.
B Plus moet hierbij trachten in dialoog te treden met die politieke partijen.
Hoewel B Plus geen partijpolitieke organisatie is, kan dit onze positie in het Belgisch politiek landschap alleen maar versterken.

Als B Plus moeten we ook proberen nauwer aansluiting te vinden bij hogescholen, onderzoeksinstellingen en/of universiteiten, die rond de toekomstige structuur van ons land werken.
Hetzelfde geldt voor al dan niet tijdelijke organisaties, die (gedeeltelijk) dezelfde beleidslijnen als B Plus hebben.

Eind augustus - begin september zullen we met alle betrokkenen bij B Plus rond de tafel gaan zitten om onze werking op korte termijn te bepalen en onze visie trachten te verdiepen.

Langs deze weg wil ik iedereen nogmaals bedanken voor het verkregen vertrouwen tijdens de algemene vergadering van zaterdag 28 mei 2011.

Ludwig Vandenhove
burgemeester stad Sint -Truiden

 

 

 

 

 

 

Hierover is op op 18 juli 2011 een item verschenen via het persagentschap Belga, op 19 juli 2011 in de Morgen, Het Nieuwsblad,
La Libre Belgique en op TVLimburg, op 20 juli 2011 in De Standaard, Het Nieuwsblad en op LimburgActueel en op 23 juli 2011 in Het Laatste Nieuws.