Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) komt met aangepast, uitgebreid winterplan!

“Gezien de zware sneeuwval in het eerste gedeelte van de winter 2010 - 2011 en rekening houdend met de beschikbare voorraad van zout, zowel in 2009, als in 2010, is het aangewezen om bij de opmaak van de begroting 2011 van de stad Sint-Truiden rekening te houden met een aantal extra maatregelen.”, aldus schepen van stadswerkhuizen Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.
“In de begroting 2011 zullen hier de nodige middelen moeten voor uitgetrokken worden.”

 

 

Hieronder vindt u de grote lijnen van dit aangepast, uitgebreid winterplan.

 

 

Materiaal

 

 

Op dit ogenblik beschikt de stad Sint-Truiden over drie voertuigen met een sneeuwruimer, waarvan er twee uitgerust zijn met een strooimachine. Onlangs werd ook een kleine veegmachine aangekocht waarop een sneeuwschelp en een strooibalk kunnen gemonteerd worden voor het ruimen van sneeuw op de fietspaden.
Dit voertuig verricht prima werk, doch tegen de zware en extreme sneeuwval van de laatste weken, waardoor de sneeuw op de grote wegen moet geruimd worden en op de fietspaden terechtkomt, kan dit voertuig - dat uitgerust is met een borstel - niet op. De twee kleine graaf- en laadcombinaties, waarover we beschikken en die hiervoor eveneens kunnen ingezet worden, mits het bijkomend uitrusten met een sneeuwschelp, kunnen deze klus wel aan.  

 

Inschakelen van landbouwers onder het statuut van loonwerkers, die met het geschikt materiaal zijn uitgerust.

 

 

Langdurige overeenkomsten afsluiten met deze landbouwers/ loonwerkers zal hen aanzetten tot de nodige investeringen.
De bedoeling is om in elke regio (buurten, dorpen en/of randgemeenten) met één of meerdere landbouwers/loonwerkers een overeenkomst te maken.
Op die manier kan het personeel van het stadwerkhuis - wat het ruimen van sneeuw betreft - zich vooral concentreren op de hoofdwegen in de deelgemeenten en het stadscentrum.

 

Het extra inzetten van stadspersoneel (vooral chauffeurs) moet in extreme omstandigheden ook op zondag en maandag gebeuren.

 

 

Compenserende overuren, al of niet met financiële consequenties, moeten ondergeschikt zijn aan de veiligheid van onze burgers.

 

 

 

 

 

Zoutvoorraad 

 

 

Er dient een extra opslagruimte voorzien te worden, zodat de stad Sint-Truiden een voldoende voorraad zout kan opslaan.
Het is noodzakelijk om de nodige middelen te voorzien in de begroting 2011, zodat er bijvoorbeeld aanbestedingen kunnen gebeuren in de zomermaanden als er minder vraag is naar zout en de prijs lager is.

 

Mocht hierrond een intercommunaal en/of provinciaal initiatief genomen worden, is de stad Sint-Truiden sterk geïnteresseerd.  

 

 

Ruimen van stoepen

 

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft deze winter al enkele bijkomende initiatieven uitgewerkt, die in principe iedereen in de mogelijkheid moet stellen om tegen een sociaal tarief haar/zijn stoep sneeuwvrij te maken.
Het sociale tewerkstellingsproject ‘De Ploeg’, het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) en de erkende buurtcomités kunnen hiervoor ingeschakeld worden.

 

Herstel winterschade aan wegen

 

 

Deze week is al bij hoogdringendheid opdracht gegeven om de gaten - die ontstaan zijn in het wegdek door het winterweer - te dichten met koude asfalt.
Op die manier proberen we mogelijke ongevallen en/of schade aan voertuigen zo vlug mogelijk te voorkomen. Daarnaast gebeurt het herstel en/of de vervanging van signalisatieborden op talrijke plaatsen op het hele grondgebied als gevolg van vooral slippartijen.

 

 

Schepen Filip Moers en burgemeester
Ludwig Vandenhove: “Via deze manier van werken en het beter afstemmen van alle ingezette middelen en personeel, zal het strooien veel efficiënter kunnen gebeuren, waardoor aanzienlijk minder zout nodig zal zijn.

Dit is financieel voordeliger en komt het milieu ten goede.

 

 

Als politici maken wij de burgers nooit iets wijs en doen we haalbare, realistische voorstellen.
Deze extreme winteromstandigheden gedurende de laatste drie jaar vragen bijkomende inspanningen vanwege alle overheden, dus ook van de stad Sint-Truiden, maar de burgers zullen zich eveneens moeten aanpassen. En dat gaat (belastings)geld kosten.”

 

 

Hier is ook een tekst verschenen op Limburg.actueel van 4 januari 2011.

 

 

Zie ook de tekst ‘Huidige winterperiode: begrip en ons aanpassen!’ van 30 december 2010 op deze website.