Koen Vanmechelen krijgt eredoctoraat van Universiteit Hasselt!

Op vrijdag 28 mei 2010 heeft ‘kippenkunstenaar’ en ereburger van Sint-Truiden Koen Vanmechelen een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit Hasselt, samen met Panamarenko en Michaël Rowe.


Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Een hele dikke proficiat voor Koen, maar tevens een bewijs dat de stad Sint-Truiden vooruit kan kijken.

Toen wij Koen Vanmechelen ereburger maakten in 2005 in/> Sint-Truiden en vooral zijn kunstwerk met levende kippen (Cosmopolitan Chicken Project) op het kerkveld in de abdijsite plaatsten, heeft dit tot heel wat commentaar geleid en aanleiding gegeven tot kritiek van een aantal Truienaren.
Zie ook de tekst ‘Koen Vanmechelen: ereburger van Sint-Truiden!’ van 3 februari 2005 op deze website.
Het feit dat Koen Vanmechelen tijdens de afgelopen 5 jaar inmiddels internationaal echt doorgebroken is en dit eredoctoraat bewijzen dat we toen de goede keuze gemaakt hebben door ons als stad te verbinden met deze kunstenaar, trouwens Truienaar van geboorte.

En zeggen dat er nu nog altijd sommigen in Sint-Truiden zijn, die het kunstwerk van Koen Vanmechelen van het kerkveld willen verplaatsen naar een minder opvallende locatie.
Dit getuigt alleen maar dat ze ofwel een beperkte, enge zienswijze op de maatschappij in het algemeen en de kunst in het bijzonder hebben, ofwel dat ze helemaal niets van kunst kennen.

In dit verband citeer ik uit het eerste en voorlopig laatste nummer van de stadsgazet, een uitgave van Open VLD Sint-Truiden: ‘In het echte centrum, het hart van de stad, zwaaien nog andere beesten de scepter. Kiekens, nota bene, kiekens! En die zitten met hun gat net op de plek waar onze stad ontstond: het abdijveld! Kunstwerk van koen Vanmechelen of niet, ik ben er zeker van dat abt Adelardus zich al meermaals in zijn graf heeft omgedraaid. Alsof er in Sint-Truiden nog geen kiekens genoeg rondlopen, worden ze op het allerheiligste verheven tot kunstwerk. En dat terwijl Trudo dat van op zijne stek voor de poort elke dag onder ogen moet zien. Voorstel. Zet die kiekens in het AC bij de katten. En zet die katten vervolgens in de duiventempel van onze doktoor op de hoek van de Spoorwegstraat en de Avenue. Dan zijn er meteen twee problemen minder.’

Duidelijker kan niet!

Voor het overige wens ik Koen nog veel succes in zijn artistieke carrière en ben ik bijzonder blij en fier dat ik hem in 2005 ereburger van de stad Sint-Truiden heb gemaakt.”