Kansarme gezinnen verdienen meer aandacht binnen duurzaam beleid

Kansarme gezinnen verdienen meer aandacht binnen duurzaam beleid”, dat zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

“Via initiatieven zoals de campagne ‘Energiejacht Op Maat’ moeten we kansarme gezinnen weerbaarder maken en het Mattheuseffect ook bij alle duurzame initiatieven zo veel mogelijk vermijden.”

Hieronder vindt u het volledige persbericht.

Provincie, Bond Beter Leefmilieu en Infrax samen op jacht naar energievreters bij kansarme gezinnen

‘Energiejacht’ is een campagne van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en mikt op energiebesparing bij gezinnen tijdens het stookseizoen (van 1 december 2013 tot 31 maart 2014), door gedragsverandering en/of kleine investeringen. Met de campagne ‘Energiejacht Op Maat’ willen de provincie Limburg en Infrax vooral inzetten op energiebesparing bij kansengroepen. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove en Infrax organiseerden op 10 september een infosessie voor de Limburgse OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen, buurtwerkingen en andere organisaties die op dat terrein actief zijn.

De campagne ‘Energiejacht Op Maat’ is een onderdeel van de campagne ‘Energiejacht’ en richt zich specifiek tot kansengroepen. “Kansarmen hebben – meer nog dan de doorsnee Vlaming – baat bij energiebesparing”, zegt gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove. “Vaak wonen ze in een minder kwalitatieve woning, krijgen ze budgetbegeleiding en verkeren ze in een precaire arbeidssituatie. Wanneer de energieprijzen stijgen, vormen ze een kwetsbare groep en dreigen ze in energiearmoede terecht te komen. Deelname aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’ kan voor hen een hefboom zijn in de strijd tegen deze energiearmoede. Bovendien leren de deelnemers aan ‘Energiejacht Op Maat’ om hun energiefactuur beter te begrijpen, waardoor ze sterker in hun schoenen staan om mogelijke misbruiken aan te kaarten, en helpen dit soort initiatieven het Mattheuseffect binnen duurzaam beleid zo veel mogelijk te vermijden.”

Dat de campagne werkt, bewijzen de cijfers van de vorige edities in andere provincies: een aantal deelnemers zag zijn energieverbruik met maar liefst 20 % dalen. Zij bespaarden 150 euro of zelfs meer op hun factuur van elektriciteit en gas. “Hiermee bewijzen ze dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering – en zonder aan comfort in te boeten – energie te besparen”, vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu.

Cruciaal bij ‘Energiejacht Op Maat’ is de groepsmethodiek en de begeleiding van de kansarmen door een ‘energiemeester’. De energiemeester is een professionele medewerker van het OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij, … die wordt opgeleid door BBL en Ecolife. Zij worden gewapend met informatie en praktische tips om hun groep van kansarmen te begeleiden. De energiemeesters helpen de deelnemers niet alleen met het noteren/controleren van hun meterstanden van elektriciteit en aardgas, maar zij geven de deelnemers ook  tips om te besparen op elektriciteit en verwarming.

 “De campagne ‘Energiejacht Op Maat’ sluit perfect aan bij de ambitie van de provincie om klimaatneutraal te worden”, weet gedeputeerde Ludwig Vandenhove. “Om dit doel te bereiken, moet immers iedereen zijn steentje bijdragen. Sommige doelgroepen kunnen daarbij een extra duwtje in de rug gebruiken. Vandaar dat we graag mee onze schouders zetten onder deze campagne die focust op kansengroepen in de strijd tegen energiearmoede”. 

Dankzij financiële ondersteuning van de provincie Limburg en Infrax kunnen geïnteresseerde OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen, … en alle Limburgse organisaties die  op het terrein werken met kansengroepen, gratis deelnemen aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’. Dankzij deze financiële ondersteuning krijgen alle deelnemers ook gratis geschenken.

Op 10 september werd een infosessie georganiseerd voor geïnteresseerde organisaties. Tegen 15 oktober moeten zij hun deelname aan de campagne bevestigen. Vervolgens nemen de OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen en andere deelnemende organisaties zelf het initiatief om deelnemers te werven.

Meer info vindt u op www.energiejacht.be.

 

Zie ook ‘Armoede lokaal aanpakken’ van 26-06-2013 op deze website.

Tags: