Jaarvergadering Educatieve Gidsen PNC

Op woensdag 7 maart 2018 vond de jaarvergadering van de Educatieve Gidsen van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) plaats in de Boudewijnzaal van het provinciehuis.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove gaf een overzicht van de activiteiten die dit jaar op stapel staan.

Ludwig Vandenhove: "Het wordt een druk werkjaar.
Naast de traditionele activiteiten zijn er de nieuwe projecten, zoals de vergroening van de schooldomeinen en het project rond Natuur en Gezondheid.

De vorige week gepubliceerde natuurrapporten per gemeente zullen ongetwijfeld heel wat vragen oproepen vanuit de gemeenten, milieu- en natuurverenigingen, burgers, etc. Hier kan ook een rol weggelegd zijn voor jullie als gidsen.
Samen met de andermaal succesvolle Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA)-Contactdag van afgelopen zaterdag 3 maart 2018 bevestigt dit de voorlopersrol die het PNC speelt op het vlak van burgerwetenschap.

Wij zetten ons beleid om per regio een educatief natuurcentrum te hebben, al dan niet in eigen beheer, verder.
In Nieuwenhoven starten de werken nog voor het bouwverlof, bij De Wissen in Dilsen-Stokkem zitten de plannen in een vergevorderd stadium en kortelings wordt de opdracht gegeven voor de plannen van De Watersnip in Beringen. Zo komen we tegemoet aan de vraag van onder andere scholen om meer lokaal en gedecentraliseerd te werken. Maar dat wil eveneens zeggen dat we meer volk nodig hebben, zowel professionelen, als vrijwilligers.

Wij nemen afscheid van enkele gidsen die ermee stoppen en er zijn ook een aantal nieuwe gidsen gestart in 2017 en een aantal aspirant-gidsen die er wellicht gaan bijkomen in 2018.

Bedankt aan jullie allemaal.
Jullie krijgen het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn (1). Een aanrader voor iedereen die met het klimaatprobleem begaan is.

Met de toenemende aandacht rond natuur en de verschillende geplande activiteiten van het PNC zullen we de komende jaren nog meer beroep op jullie medewerking en dat van een aantal nieuwe collega's moeten doen." 

(1) PORCELIJN, B. De verborgen impact. Uitgeverij Q, 2017.

Zie ook Jaarvergadering Educatieve Gidsen PNC van 14-03-2017 op deze website.

 

Tags: