Inventaris gebouwen, maar vergeet de verenigingen niet

Tekenacademie Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden gaat weer maar eens een inventaris maken van alle gebouwen, die ze bezit.

De hoeveelste keer is dit al?

Burgemeester Veerle Heeren heeft dit geantwoord op een vraag van sp.a gemeenteraadslid Johnny Vangrieken tijdens de gemeenteraad van maandag 17 juni 2019. Hij stelde de vraag wat er onder andere ging gebeuren met de gebouwen, waar de Sint-Rita school inzat voor ze verhuisd zijn naar de Gazometersite (Gazo-site) aan het station en met de gebouwen van het woonzorgcentrum 't Meiland in Schurhoven.

"Die inventaris bestaat al van in de periode toen ik nog burgemeester was, dus zoveel werk kan er niet aan zijn om die te actualiseren", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. "Nu het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) integraal deel uitmaakt van de gemeente komen er wel een aantal eigendommen bij.

Ik hoop dat de stad geen uitverkoop gaat houden van deze eigendommen en gebouwen om de gemeentelijke financiën rond te krijgen. Want dat zou een verarming van de stad en de inwoners betekenen.

De eerste oefening, die wij vinden als sp.a, die zou moeten gemaakt worden, is kijken welke infrastructuur geschikt is voor het verenigingsleven. Voor de verenigingen, die bijvoorbeeld nu gehuisvest zijn in het Oud-Atheneum in de Zoutstraat en op het domein Terbiest, is er nog steeds geen oplossing.

Een suggestie: verkoop enkele eigendommen en koop het domein Terbiest. Zo wordt het probleem opgelost van heel wat verenigingen en behouden we een groene long, goed voor het klimaat."

Foto:  Tijl Vereenooghe