Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten

Op dinsdagmorgen 20 juni 2017 ging in de raadszaal van het provinciehuis in Hasselt het briefingmoment van de Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten door.

Er waren verschillende sprekers, die de diverse aspecten van een handhavingsbeleid behandelden.
Gouverneur Herman Reynders leidde de studiedag in, gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove deed het slotwoord.

Ludwig Vandenhove: “Ik ben zeer blij met deze actie Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten. Ik ben immers al jarenlang een pleitbezorger  van meer handhaving op alle beleidsdomeinen. Zo was ik één van de initiatiefnemers van de eerste Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS)-wetgeving.
De GAS-wetgeving was initieel enkel van toepassing voor geluidsoverlast en sluikstorten en zwerfvuil.
Inmiddels is die wetgeving ‘ontspoord’, omdat het toepassingsgebied enorm uitgebreid is en volgens mij zelfs voor een aantal voorvallen die helemaal niet onder overlast vallen. Bovendien heeft het maar zin om reglementen te maken als ze gecontroleerd worden en als er regelmatig opgetreden wordt bij overtredingen.

Preventie en sensibilisering moeten de eerste stap blijven, handhaving komt daarna.
Mijn indruk is dat er nu op het vlak van sensibilisering en preventie veel meer inspanningen gedaan worden dan vroeger, maar dat het nog nooit zo erg geweest is met sluikstorten en zwerfvuil. Zo zijn er onder andere de talrijke schoolse initiatieven, de activiteiten van jeugdverenigingen, de acties van Limburg.net en de Milieuzorg op School (MOS)-werking.

Het is goed dat wij in Limburg één afvalintercommunale Limburg.net hebben, die het ganse grondgebied omvat. Zo kan er een eenduidig afvalbeleid en wat mij betreft tevens een coherent handhavingsbeleid gevoerd worden.
Als provincie Limburg kunnen wij net als Limburg.net niets opleggen aan  de gemeenten, maar ik geloof dat het perfect moet mogelijk zijn om een  gecoördineerd beleid uit te tekenen dat toch voldoende rekening houdt met de autonomie van de gemeentebesturen.

Collega-provincieraadslid Maurice Webers (sp.a) zal morgen aan de provincieraad voorstellen om vanuit de provincie Limburg de GAS, die gemaakt worden in de gemeenten en de politiezones, administratief af te handelen vanuit het provinciale niveau.
Ik steun zijn vraag, omdat ik dat zelf ook al enkele keren in het verleden gesuggereerd heb en het een concrete ontlasting betekent voor de gemeenten en de politiezones.

Zonder mij te willen uitspreken over de vorm van de campagne, is het goed dat in het beeldmateriaal gebruik gemaakt wordt van uniformen.
Het komt misschien oubollig over, maar uniformen getuigen nog altijd van enig gezag en respect.

Meten is weten: ik ben daarmee akkoord, maar ik pleit voor een globaal afvalbeleid, waarin camera’s, chips, smart-cities-toepassingen, etc. een onderdeel vormen, maar niet alleen als zaligmakend beschouwd worden.
Ik blijf het respecteren van de privacy belangrijk vinden en pleit voor een evenwichtig beleid.

Ik wil afsluiten met een warme oproep dat zoveel mogelijk gemeenten en politiezones zullen deelnemen aan de Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten.
Als provincie Limburg zullen wij alleszins het initiatief maximaal ondersteunen.”

Zie ook Handhavingsweek Zwerfvuil en Sluikstorten van 14-06-2017 op deze website.