Gratis parkeren in Sint-Truiden?

Grote markt - parking

"Waarom niet?", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"Ik heb dit enkele jaren geleden al voorgesteld naar aanleiding van de vele openbare werken tijdens de vorige legislatuur.

Het voorstel van Open Vld-schepen Jos Pierard om in ruil voor punten gratis parkeren toe te laten met de klantenkaart 'Shop & the City' komt te laat en is onvoldoende. Bovendien heb ik er heel wat vragen bij.

De hoge leegstand in Sint-Truiden is voor een groot deel te wijten aan de vele openbare werken in Sint-Truiden, waarvan er sommige zelfs niet nodig waren om uitgevoerd te worden.
Eerst was er de leegstand van winkels, nu steeds meer en meer van horeca-zaken.
De vorige meerderheid van CD&V-Open Vld is daar verantwoordelijk voor.

In 2016 heb ik al gezegd dat de stad Sint-Truiden zich dringend moest bezinnen over wat ze gaat doen met het betalend parkeerbeleid in het centrum.
Er zijn meer en meer gemeenten en steden, die klanten gratis laten parkeren, bijvoorbeeld als er gekocht wordt voor een bepaald bedrag en mits het inwisselen van het kasticket voor een parkeerticket.
Waarom wordt er in Sint-Truiden niet nagedacht over zo een systeem?
De kosten zouden kunnen verdeeld worden tussen de middenstand en de stad.
Het is duidelijker voor de bezoeker en de consument - GRATIS PARKEREN -en goedkoper voor de handelaars in plaats van het 'Shop & the City'-systeem.

Bij het nu voorgesteld systeem van Jos Pierard heb ik een aantal serieuze bedenkingen en vragen. (1)
Vooreerst krijgen de bezoekers en klanten, die geen 'Shop & the City'-kaart aangeschaft hebben, om welke reden dan ook, geen punten voor gratis parking.
Mijn echtgenote Sonja en ik behoren tot die categorie.
De reden? Privacyredenen: voor wat worden die gegevens allemaal gebruikt? Bovendien wil ik niet om de haverklap reclame toegestuurd krijgen. Hierbij telt eveneens het milieuargument mee.
Tweedens: is er uitgerekend hoeveel de stad aan inkomsten (parkeergeld) misloopt via dit systeem?
Wordt dit terugbetaald aan de stad of is dit alweer een bijkomende subsidie voor de vzw Tru d' Or en/of 'Shop & the City'?
Tot slot is het ongehoord dat de firma's, die achter zulk een systeem zitten zonder meer gebruik kunnen maken van die data om ze te gelde te maken, ook voor andere doeleinden.
Als de stad Sint-Truiden al zo een systeem zou invoeren, moet ze de betrokken firma's (dik) doen betalen voor die data en sluitende afspraken maken waarvoor die gebruikt worden.

Data worden niets voor niets het nieuwe goud genoemd.

En de LimbU? (2) Daar hebben ze bij het stadsbestuur van Sint-Truiden blijkbaar nog niet van gehoord."

Foto: Jozef Croughs - hbvl.be