Geen ontginning van schaliegas in Vlaanderen en Limburg!

“Als sp.a en ik als Limburgs gedeputeerde voor leefmilieu kunnen we niet duidelijk genoeg zijn: GEEN schaliegaswinning in Vlaanderen en Limburg!”, zegt Ludwig Vandenhove.

Hoe kunnen sommige politici nu spreken over een klimaatneutraal Limburg en inmiddels met dat idee spelen.
Dit is de burger echt iets wijsmaken.”

Hieronder vindt u de perstekst die hierover verspreid is.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove begrijpt houding CD&V inzake schaliegas niet

Limburgs gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove (sp.a) begrijpt de afwachtende houding van CD&V inzake schaliegas niet: “De houding van sp.a in Limburg en van mezelf als gedeputeerde van Leefmilieu blijft onverbiddelijk: in Limburg zal niet naar schaliegas gezocht en/of geboord worden als het van ons afhangt!

Het Europese Parlement besliste gisteren dat een milieueffectenrapport (MER) niet enkel nodig is bij het winnen van schaliegas in Europa, maar ook bij het opsporen van het gas, zodra er 'fracken' aan te pas komt.
Ivo Belet, Europarlementslid voor CD&V zegt dat dit “goed is, om de risico’s voor mens en milieu tot een minimum te beperken”.  Eind dit jaar komt de Europese commissie met een voorstel om schaliegas beter te reguleren. Tot dan reikt Vlaanderen geen vergunningen uit voor aanvragen waarbij ‘fracken’ nodig is, zei Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) eerder al.

De risico’s van schaliegasopsporing en -boring voor mens en milieu zijn te groot, er zijn voldoende feiten die dit aantonen. Ik volg Kathleen Van Brempt, Europarlementslid voor sp.a, die de Vlaamse gemeenten en provincies oproept om, in navolging van Nederland, duidelijk te tonen wat hun houding is inzake schaliegas.
Mijn houding is duidelijk, ik verklaar Limburg ‘schaliegasvrij’!
”, aldus Ludwig Vandenhove.

Het onderzoeksbureau Environment America publiceerde een week geleden het rapport ‘Fracking by the Numbers’. Hieruit blijkt dat de Amerikaanse fracking industrie in 2012 zo’n 1.060 miljard liter radioactief afvalwater produceerde.
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), oftewel het klimaatpanel van de Verenigde naties, stelde op 27 september 2013 het nieuwe klimaatrapport voor in Stockholm. Meer dan 2.000 wetenschappers uit 110 landen werkten eraan mee. Dit rapport  legt de wetenschappelijke basis vast van de klimaatverandering.
Het rapport berekent onder andere hoeveel koolstof nog mag uitgestoten worden om onder de 2°C globale opwarming te blijven, en bestudeert verschillende verminderingstrajecten voor de toekomst. Een van de conclusies is dat de winning van alle ‘onconventionele fossiele brandstoffen’ (zoals schaliegas, schalieolie, diepzeeboringen, …) onmiddellijk dient stopgezet te worden om nog maar in de buurt te komen van de beoogde vermindering.
Peter Voser, de vertrekkende topman van Shell, zei op 6 oktober 2013 in de Financial Times dat “de onconventionele bronnen niet hebben opgebracht wat gepland was”. Bovendien noemt hij het idee dat de schaliegasvondsten in de VS elders geëvenaard zouden worden een ‘hype’. Schaliegaswinning bevindt zich volgens hem in een onderzoeksfase en zou ‘tot onaangename verrassingen kunnen leiden’.

 “Dit zijn voldoende feiten en aanleidingen om vanuit mijn bevoegdheid Leefmilieu ervoor te pleiten dat de provincie Limburg een duidelijk standpunt inneemt en NEEN zegt tegen schaliegas. sp.a wacht niet op bijkomende reguleringen vanuit Europa.
Limburg wil klimaatneutraal worden en doet hier veel inspanningen voor. Schaliegasopsporing nog maar de geringste kans geven, met of zonder MER, doet afbreuk aan al deze inspanningen.
We zetten ons leefmilieu niet op het spel in het voordeel van winstbejag, dat bovendien door de producenten zelf gerelativeerd wordt.
Klimaatneutraliteit preken, vereist duidelijke beleidskeuzes.
”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie Gedeputeerde Vandenhove wil schaliegasvrij Limburg. Het Belang van Limburg, 11-10-2013, p.29.

Zie ook Geen sprake van schaliegas! van 17-07-2013 op deze website.