Geen algemeen verbod op religieuze symbolen in scholen!

De Sikhs-gemeenschap hield op zaterdag 4 september 2010 in/> Sint-Truiden een actie tegen een mogelijk algemeen verbod op het dragen van religieuze symbolen in het onderwijs.


Het was een vreedzame actie, waarbij deze boodschap door verschillende kinderen en jongeren gedeponeerd werd in de Golem van kunstenaar Koen Vanmechelen op het Europaplein.
Zie de teksten ‘Gevoelens in beeld!’ van 19 september 2008 en ‘Ludwig Vandenhove krijgt minigolem’ van 6 februari 2010 op deze website.

Burgemeester Ludwig Vandenhove was kort aanwezig tijdens de actie om zijn persoonlijke steun te betuigen.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Persoonlijk ben ik ook tegen een algemeen verbod.
Ik vind dat dit school per school, via het schoolreglement, moet geregeld worden. Bovendien zijn er in onze steeds toenemende interculturele en interreligieuze samenleving andere, belangrijkere en fundamentelere problemen dan dit soort symbooldossiers.
In die zin pleit ik voor een soort pact op federaal en/of Vlaams niveau, een beetje vergelijkbaar met het Schoolpact uit 1958 tussen het vrij, katholiek onderwijs en het toenmalig rijksonderwijs, het huidige GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, waarin alle problemen geanalyseerd worden en naar  structurele oplossingen gezocht wordt.
Op het niveau van de stad Sint-Truiden heb ik zo al enkele initiatieven genomen vanaf 2005.
Zie de onder andere de teksten ‘Ludwig Vandenhove pleit voor een jeugdhuis in het asielcentrum!’ van 18 mei 2005, ‘Sint-Truiden: proeftuin voor interculturele en interlevensbeschouwelijke dialoog!’ van 27 januari 2006 en ‘Debat interculturele en interlevensbeschouwelijke dialoog groot succes!’ van 12 mei 2007 op deze website.

Hierover is Ludwig Vandenhove ook geïnterviewd voor een nieuwsitem dat op zondag 4 september 2010 uitgezonden werd op TVLimburg (TVL) en verscheen er op 15 september 2010 een item in de Passe-Partout (editie Sint-Truiden).