Foorkramers, vraag uw premie aan!

Zelfstandigen, dus ook foorreizigers, hebben recht op een aantal premies al gevolg van Cocid-19.

Het gaat om het Vlaams Beschermingsmechanisme, het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme en het dubbel overbruggingskrediet.

Maar de foorreizigers maken er tot nu toe weinig gebruik van”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Daarom lanceert sp.a Limburg nu een actie, waarbij individuele aanvragers ondersteund worden en geholpen worden met hun dossiers.”

Hieronder vindt u alle informatie.

De foorkramers hebben recht op verschillende premies.

Ten eerste, bij een omzetdaling van min. 60% in de periode augustus-september 2020: het Vlaams Beschermingsmechanisme. De premie bedraagt 7,5% van de omzet (exclusief btw) in de maanden augustus en september 2019, en is beperkt tot maximaal 15.000 euro per onderneming. Dit moet tot en met 15 november aangevraagd zijn. Voor een omzetdaling vanaf 1 oktober kan je pas vanaf 16 november steun aanvragen. De aanvraag gebeurt via het e-loket voor ondernemers. (https://www.vlaio.be/.../vlaams-beschermingsmechanisme)

Ten tweede, voor de periode vanaf 1 oktober heb je het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme. Alle bedrijven die een substantieel omzetverlies kennen van minstens 60% ten gevolge van de coronamaatregelen hebben hier recht op. Voor de periodes van 1 oktober tot en met 15 november 2020 of 19 oktober tot en met 18 november 2020. De steun bedraagt 10% van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde periode in 2019. Zelfstandigen in bijberoep krijgen 5% steun.

De aanvraag moet online ingediend worden uiterlijk op 31 december 2020 via het e-loket voor ondernemers. De online-aanvraag is mogelijk vanaf 16 november 2020. Meer info: https://www.vlaio.be/.../nieuw.../wat-is-het-nieuw-vlaams

Als laatste, heb je het dubbel overbruggingsrecht die je via de sociaal verzekeringsfonds kan aanvragen. Nu er opnieuw strengere maatregelen gelden, hebben zelfstandigen die daardoor worden getroffen recht op bijkomende steun, in de vorm van een dubbele uitkering overbruggingsrecht. 2.583,38 euro voor de zelfstandige zonder gezinslast; 3.228,20 euro voor de zelfstandige met gezinslast.

Voor meer info contacteer ons via kenan.akyil@s-p-a.be of bel rechtstreeks naar VLAIO op 0800 20 555. Via WhatsApp is ook mogelijk.