Expo BACONGO LIMBURG

De kolonisatie en de gebeurtenissen in Congo blijven de Belgen en de Vlamingen -terecht- beroeren.
In De Mindere in Sint-Truiden (Capucienessenstraat 1) loopt tot en met zondag 21 maart 2021 de tentoonstelling BACONGO LIMBURG, Limburgers in Congo, Congolezen in Limburg. (1)

“Op woensdag 17 februari 2021 hebben mijn echtgenote Sonja en ik een bezoek gebracht aan De Mindere”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Het is een cliché: “wie haar/zijn verleden niet kent, heeft geen toekomst”. Maar het blijft een grote waarheid.

De expo BACONGO LIMBURG brengt een belangrijk stuk geschiedenis tot leven van Limburg en Limburgers aan de hand van getuigenissen en dagboeken, foto ’s en films.
Welke impact heeft het gedeelde verleden van Congo en Limburg vandaag nog?
Welke rol hebben Limburgers gespeeld in Congo? En omgekeerd Congolezen in Limburg?

BACONGO LIMBURG is een initiatief van Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2 in Hasselt, samen met heel wat andere organisaties. (1)

De Vlaamse minderbroeders hebben altijd een nauwe band met Congo gehad
In totaal trokken er 183 missionarissen - 42% van de Vlaamse minderbroeders - naar de oud-kolonie, een tweetal hiervan zijn er nog steeds actief. De paters bouwden er onder andere kerken, scholen, hospitalen, bruggen en dispensaria.

Ik kan de tentoonstelling enkel maar aanraden voor wie (nog) meer van dit belangrijk stuk Belgische geschiedenis wenst te weten te komen.

  

Mijn goede vriend Eerwaarde Heer Pater Herman Hanssen heeft mooie stukken geschreven over zijn verblijf en zijn activiteiten in Belgisch Congo.
Gelukkig heb ik ze kunnen lezen, zij vormen voor mij een goede achtergrond bij dit initiatief.

Ik blijf een aanhanger van ‘Oral History’, waarbij mensen via interviews en/of het vertellen van gebeurtenissen en/of feiten, ‘geschiedenis schrijven’.
In mijn periode als voorzitter van de Vriendenkring Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden, hebben wij zo een aantal publicaties gedaan. Eén daarvan handelt eveneens over ‘Herinneringen aan Congo’ (2), waarbij leerlingen familieleden of kennissen interviewen over hun periode of hun betrokkenheid met Congo.”