Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!

Elke maand valt het stedelijk informatieblad bij de Truienaars in de bus.
Burgemeester Ludwig Vandenhove schrijft telkens een voorwoord dat u hier kan lezen.

Opmerkingen zijn steeds welkom op info@sint-truiden.be.

 

Mocht u geen informatieblad ontvangen hebben, dan kan u dat steeds aanvragen via info@sint-truiden.be.

 

 

“Een goed verlof, veraf of in Sint-Truiden!”

 

 

 

 

 

Voorwoord infoblad juli 2011

 

 

Beste Truienaar

 

 

Toerisme Sint-Truiden is opnieuw gehuisvest in het stadhuis op de Grote Markt sinds vrijdag 24 juni 2011.
De officiële opening is voorzien voor eind september 2011.

 

 

Hiermee is na de buitenrestauratie in 2007 de eerste fase van de binnenrestauratie van ons belfort, in de volksmond het stadhuis, afgerond.
De buitenrestauratie betrof het dak, de ramen, de gevel, de klokkentoren en de beiaard. Kelder en gelijkvloers zijn nu klaar en bieden huisvesting aan Toerisme Sint-Truiden.
Op 1 augustus start de restauratie van de verdieping waar vooral het mooie stucwerk en de grissailles grondig moeten behandeld worden.
De diverse zalen zullen nadien toegankelijk zijn via een panoramische lift in de belforttoren.
Het belfort is, net als ons begijnhof, erkend als United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)-werelderfgoed.

 

 

Ik ben fier dat Sint-Truiden de zesde monumentenstad van Vlaanderen is, maar restauratiewerken kosten veel geld. Er zijn wel subsidies via het Agentschap Erfgoed, maar gezien deze logischerwijze voor heel Vlaanderen dienen, kunnen wij niet elk jaar in dezelfde mate via de kassa passeren.

 

 

Het loont de moeite om de toeristische shop te bezoeken.
Het aanbod aan producten is sterk uitgebreid.
U kan onze stad mee helpen promoten door familie of vrienden, die elders wonen, een leuk geschenk uit onze shop aan te bieden. Je kan ook via de webshop op www.toerisme-sint-truiden.be een kijkje nemen en/of bestellen.
De stad Sint-Truiden heeft de laatste jaren heel wat geïnvesteerd (infrastructureel, qua evenementen en personeel en promotioneel) in toerisme.
Wij volgen daarmee de trend in Vlaanderen, Limburg en Haspengouw.
Meer bezoekers en toeristen betekenen op bepaalde momenten en/of plaatsen overlast, maar we moeten weten wat we willen.
Gastvrijheid en wederzijds respect is de boodschap.
Dit geldt voor het centrum van Sint-Truiden, maar eveneens voor de deelgemeenten en de OPEN ruimte, die daar gesitueerd is.
De ‘gebruikers’ van die OPEN ruimte - bewoners, fruittelers, landbouwers, wandelaars, fietsers, toeristen en jagers - moeten zich aan elkaar aanpassen. Zo dienen echte, georganiseerde fruitdiefstallen aangepakt te worden, maar dat bezoekers al eens vruchten van de boom plukken is zo oud als de fruitteelt zelf. Bovendien is het goed dat de fruitsector op dat vlak een aantal initiatieven neemt, zoals burgers zelf de kans geven fruit te plukken en/of fruit langs de weg aan te bieden.

 

 

Er zijn weer heel wat evenementen tijdens de zomerperiode in onze stad, zoals ‘Vlaanderen Zingt in Sint-Truiden’ (pagina 6), ‘Zin in zomer’ (pagina 7), ‘de Bòddelkèèr’ (pagina 9), ‘Fiesta Tropical’ (pagina 19), de ‘sport- en ballonhappening’ (pagina 21), de ‘augustuskermis’ (pagina 24) en ‘De tijdreizigers’ (pagina 25).
Deze editie van het informatieblad maakt er u wegwijs in.
‘Overzomeren’ in Sint-Truiden is alleszins weer mogelijk!

 

 

Een goed verlof, veraf of in Sint-Truiden!

 

 

Ludwig Vandenhove
uw burgemeester