"Eén keer per jaar vieren we echt carnaval in Sint-Truiden!"

Het is bijna zover! Sint-Truiden viert als rasechte carnavalsstad weer groot feest!

In het weekend van 25 tot en met 27 februari 2006 barst Sint-Truiden weer uit zijn voegen.
Hoogtepunt van het carnavalsgebeuren is, zoals ieder jaar, de grote carnavalsstoet.

Klik hier om de affiche te zien

Prins carnaval 2006 is Michel I, Michel Clabots, beter bekend als voorzitter van de Sint-Truidense foorreizigers en een bijzonder sociaal iemand.
Michel Clabots is een goede en persoonlijke vriend van de burgemeester. Hij is dan ook bijzonder blij dat de Raad van Elf aan hem het vertrouwen heeft gegeven om het carnavalsseizoen 2005-2006 te leiden.
"Op Michel kan je altijd rekenen. Als voorzitter van de Sint-Truidense foorreizigers neemt hij steeds zijn verantwoordelijkheid op en denkt hij mee met het beleid. Als stadsbestuur doen wij nooit tevergeefs een beroep op hem ter ondersteuning van bepaalde initiatieven en in de persoonlijke omgang kan je goed lachen met hem en vooral een stevige pint drinken. Meer moet dat niet zijn!", aldus burgemeester Ludwig Vandenhove. Samen met de Raad van Elf zal hij het carnavalweekend ongetwijfeld tot een groot succes maken.

Omdat het carnavalgebeuren en de hechte vriendschappelijke band, tussen de burgemeester en prins-carnaval, voor zowel de burgemeester als voor Michel Clabots van groot belang zijn, kwamen zij op het idee om samen het carnavalgebeuren te promoten. En het resultaat mag gezien worden. Een 50-tal ludieke 2 m²-affiches vrolijken vanaf eind deze week de wegen in het centrum en in de deelgemeenten op. De borden worden op privé-domein geplaatst en de affiches worden - ieder voor de helft - door de burgemeester zelf en Michel Clabots betaald.

Het carnavalsgebeuren op verloren maandag is voor Sint-Truiden een echt evenement en groeide zelfs uit tot het meest succesvolle jaarlijkse Sint-Truidense evenement. Geen enkele manifestatie brengt op één dag zoveel volk naar de stad. In 2005 kwamen maar liefst 50 000 bezoekers naar de carnavalsstoet kijken. Enkel de onlangs georganiseerde VTM-Kerstparade scoorde hoger met 60 000 aanwezigen.

Carnaval moet gevierd worden op straat en in de cafés: zo is carnaval ontstaan en dit gebruik moeten we in stand houden. Carnaval is immers vooral een zaak van creativiteit. ’Er niet alleen over praten, er zelf aan meedoen’, dat is de slogan.

Als schepencollege geven we trouwens jaar na jaar het goede voorbeeld door op de meest originele manier deel te nemen aan de carnavalsstoet. Ook dit jaar zullen we niet onderdoen en zullen we traditiegetrouw aanwezig zijn bij de carnavalsviering. Om te zien wat het precies zal worden en met welke attentie we dit jaar gaan uitpakken, moet u zeker naar de carnavalsstoet komen. Daarnaast is het de gewoonte - en die wordt ook dit jaar weer aangehouden - om ter gelegenheid van carnaval een liedje op te nemen. De groep van het schepencollege en OCMW-voorzitter, die voorop stappen in de carnavalstoet, worden op die manier muzikaal begeleid door hun eigen carnavallied.

Toch viert het schepencollege slechts één keer per paar echt carnaval. Hiermee is meteen de link gelegd naar de keuze van de slogan, onderaan de affiche.

Voor het huidige stadsbestuur is het carnavalgebeuren - naast het speelse en plezante van de dag zelf - een belangrijk evenement, dat past in het beleid dat gevoerd wordt om onze stad meer uitstraling te geven. Vandaar dat de Sint-Truidense carnavalsverenigingen, sinds enkele jaren al, kunnen rekenen op een subsidie en ook de Raad van Elf krijgt jaarlijks een toelage. Daarenboven zorgt het stadsbestuur ook elk jaar weer voor de nodige praktische en materiële ondersteuning.

Meer dan genoeg erover gepraat, gewoon meedoen met het carnavalsgebeuren en zeker op verloren maandag 27 februari eerstkomend!

Ludwig Vandenhove
burgemeester