Dringend een lokaal preventiebeleid op woningbranden, zoals handhaving op rookmelders

Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove in de Commissie voor Wonen en Onroerend Erfgoed van het Vlaams parlement op donderdag 16 juli 2020.

“Er zijn in de eerste helft van 2020 in Vlaanderen al meer mensen gestorven (20) in woningbranden dan in gans 2019 (16).
Een doorgedreven preventie- en sensibiliseringsbeleid rond woningbranden dringt zich op”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Vlaanderen kan daarrond campagnes doen, maar het zou veel beter zijn dat Vlaanderen daarin de brandweerzones en de gemeenten zou ondersteunen. Zij staan immers veel dichter bij de burgers.
Het is mijn ervaring dat brandpreventie zeer sterk afhankelijk is van gemeente tot gemeente en van brandweerzone tot brandweerzone.
De persoon en de benadering vanuit de burgemeester of de brandweerbevelhebber spelen hierbij een belangrijke rol. Nochtans zou dat precies niet het geval mogen zijn, het zou om een structurele aanpak moeten gaan.

Ik heb in mijn periode als burgemeester van Sint-Truiden heel wat preventieve acties opgezet, zoals gratis rookmelders uitdelen aan alle 75-plussers en/of brochures gepubliceerd met heel wat tips.
Ik liet de wijkinspecteurs van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken hier een belangrijke rol in spelen.
In deze Corona-tijden hebben heel wat politiezones de bejaarden laten bezoeken om te polsen naar hun gezondheidstoestand, ook in de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.
Waarom zou dit niet permanent kunnen om te kijken of er rookmelders in de woningen aanwezig zijn?
Er zou een planning over een bepaalde periode kunnen gemaakt worden voor de diverse leeftijdscategorieën.

Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele volgt Ludwig Vandenhove in zijn redenering: “Ik ben er zelf ook heilig van overtuigd dat een goede preventie lokaal moet worden gevoerd.”

Ludwig Vandenhove besluit: “Is typisch Vlaams.
Decreten stemmen met verplichtingen -op elke verdieping van een woning is een rookmelder verplicht-, die in de praktijk niet controleerbaar zijn. Geen handhaving dus.”

U kan de vragen, antwoorden en het verloop van het debatten vinden op  www.vlaamsparlement.be, de Commissie voor Wonen en Onroerend Erfgoed van het Vlaams parlement op donderdag 16 juli 2020.