De mensen hebben schuld, niet de dieren!

Hondenvijver aan De Tochtgenoot

Een aantal omwonenden uit de omgeving van "De Tochtgenoot" (Trudobron 20) hebben klachten over de hondenvijver, die er gelegen is.

"Vanuit het aspect dierenwelzijn is een hondenvijver een goede zaak”, zegt Ludwig Vandenhove. "Maar er zijn een aantal klachten van overlast vanuit de buurt.
De voornaamste klachten handelen over hondeneigenaars, die geen respect hebben voor elkaar en vooral niet voor hun respectievelijke dieren.
In plaats van alles een beetje ordelijk en in volgorde te laten verlopen, ruziën de eigenaars soms welke hond het eerst in de hondenvijver mag. Ook zijn er sommige eigenaars, die in het donker hun hond nog komen laten 'zwemmen' met de nodige geluidsoverlast.

Er staat nochtans een bord met een beperkt aantal regels, onder andere dat de zwemvijver enkel mag gebruikt worden tussen zonsopgang en -ondergang.
Misschien moeten de regels nog een stuk concreter gemaakt worden en via andere kanalen (informatieblad; website; etc.) publiek gemaakt worden. Ook zouden de politiecontroles, de wijkinspecteur en de gemeenschapswachten hier best meer aandacht voor hebben.
Regels zijn goed, maar hebben maar zin als ze gecontroleerd worden.

Zoals zo vaak treffen hier de honden geen schuld, wel de eigenaars. Dat is ook zo in andere situaties: overlast door hondenpoep, bijtincidenten, lawaaioverlast, etc.

Sinds de vestiging van de vzw Habbekrats in 'De Tochtgenoot' is er geen inwonende conciërge meer. Nochtans is een conciërge de beste remedie tegen overlast, veel beter dan dure camera's.
Ik geloof meer in mensen als in camera's.

Ik heb indertijd voorgesteld om de hondenvijver aan te leggen op het domein 't Speelhof en had hier zelf een subsidiëring vanuit de provincie Limburg voor voorzien.
Ik blijf erbij: dat was een betere keuze geweest."

Foto: eigen foto