De Eifeltoren staat in Parijs

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

De Eifeltoren staat in Parijs

"Er is niet alleen de heraangelegde Grote Markt, er is nu ook de Eifeltoren op de Grote Markt in Sint-Truiden", aldus gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Waar gaat het over? (*)
Sinds maandagochtend 23 mei 2016 prijkt een 12 meter hoge replica van de Eifeltoren op de Grote Markt van Sint-Truiden. Het Franse symbool bij uitstek kondigt het ‘Café de Paris’ aan, het evenement ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap (EK) voetbal van 10 juni tot 10 juli 2016 in het centrum van Sint-Truiden. Alle wedstrijden van de Rode Duivels zijn er te volgen op een groot scherm.

"Namaak uiteraard, want er is maar één echte Eifeltoren en die staat in Parijs.

Persoonlijk vind ik dat het van weinig smaak getuigt om de Eifeltoren 'na te bouwen'.
Het doet afbreuk aan de originele constructie in Parijs. Bovendien blijft voor mij de Grote Markt van Sint-Truiden het hart van de stad en daar doe je zoiets zeker niet.
Voor mij is dat een gebrek aan smaak.

Ik heb dit ook gezegd toen we als stad Sint-Truiden de zaak om een bouwvergunning voor de rechtbank verloren, waarbij een baruitbater langs de Chaussée d' Amour het vrijheidsbeeld van New York gebouwd heeft. Dat staat er trouwens nog altijd.
Eerlijk is eerlijk. Er is ook een verschil: het vrijheidsbeeld is permanent, de Eifeltoren (hopelijk) tijdelijk.
Doe zulke dingen op privé-eigendom als je dat zelf graag ziet, maar niet in openbare ruimte, waar dat opgedrongen wordt aan heel de bevolking.
De overheid moet waken over de inrichting en de organisatie van de openbare ruimte.

Ik ben nog een echte Belg en de Rode Duivels zijn daar een mooie veruiterlijking van.
Ze liggen mij nauw aan het hart en ik hoop dat ze Europees kampioen worden in Parijs.

Ik vind het goed dat er op heel wat plaatsen in België evenementen georganiseerd worden rond de deelname van de Rode Duivels aan het Europees voetbalkampioenschap.
De vraag is of gemeenten en steden dit zelf moeten doen. In heel wat gemeenten en steden gebeurt dat (terecht) door private organisaties en/of door verenigingen, die er iets proberen aan te verdienen om hun kas extra te spijzen.

In Sint-Truiden stelt zich de vraag of dat dan sowieso op de Grote Markt moet zijn.

Met de recente werken heeft de middenstand al heel wat overlast en schade gehad. Bovendien is de Grote Markt van alle Truienaren waar ze ook wonen op het grondgebied.   
Ze dragen er allemaal toe bij via de gemeentelijke belastingen.

Ik heb eerder al enkele malen aangegeven dat ik het spijtig vind dat het jaarlijkse kinderevenement 'Joy Joy' moet uitwijken voor dit voetbalgebeuren.
'Joy Joy' is meer dan een activiteit, het was (is?) de veruiterlijking van een kindvriendelijk stadsbeleid over alle bevoegdheden heen dat de stad Sint-Truiden voerde (voert?).

Het CD&V-Open VLD-stadsbestuur zet enorm in op dure en grote evenementen en besteedt daar heel wat geld aan.
Dat is een beleidskeuze, niet die van ons als sp.a.
Wij denken dat er andere beleidsprioriteiten zijn.
Dit wil niet zeggen dat wij a priori iets tegen evenementen hebben, die het stadsbestuur zelf doet en/of haar medewerking aan verleent.
Het beste bewijs is dat dit stadsbestuur heel wat activiteiten overneemt, die wij als sp.a in het stadsbestuur indertijd mee geïnitieerd hebben. Maar evenementen gespreid over het ganse grondgebied, gericht op specifieke doelgroepen, zodat iedereen aan bod kan komen, laagdrempelig en veel goedkoper.
Tijdens mijn eerste legislatuur zijn schepen van cultuur Mil Londoz, schepen van toerisme Johnny Vangrieken en ikzelf als burgemeester Sint-Truiden als evenementenstad naast fruit -en monumentenstad op de kaart beginnen te zetten.

Maar de tijden zijn inmiddels veranderd.
Er is bijna een opbod ontstaan tussen gemeenten en steden om 'het beste' of 'het grootste evenement' te organiseren.
Ik zou als stad Sint-Truiden daar niet aan mee doen, zeker in tijden dat er bespaard wordt, zelfs op basistaken, die een lokale overheid moeten doen.
Politiek is nu éénmaal een kwestie van beleidskeuzes.

Algemeen is het mijn overtuiging dat gemeenten en steden opnieuw aandacht moeten hebben voor wat ze echt (nog) moeten doen met de belastingsgelden, die ze innen van de burgers.

'Brood en spelen' voor de bevolking: vooral schepen Pascal Vossius weet goed wat dat betekent. Maar een stad zoals Sint-Truiden besturen, is veel meer dan een 'brood en spelen'. 

Laten we hopen dat België het Europees voetbalkampioenschap wint.”

 

(*) Eiffeltoren verrijst op Markt voor EK Voetbal. Het Belang van Limburg, 24-05-2016, p. 25. 

 

Zie ook Joy Joy moet op de Grote Markt blijven! van 28-02-2016 op deze website.