Comenicus-project

‘My life, Our  Life, You Lives’ is het derde Comenicus-project dat met de financiële steun van de Europese Unie (EU) de basisvaardigheden en -competenties  wil helpen bijbrengen, die nodig zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in het buitengewoon onderwijs. Comenius is een uitwisselingsproject tussen leerlingen en leerkrachten in het kader van de Europese Unie (EU).
Het slotevent in Limburg had als thema ‘The past, the present and the future’.

De Regenboog uit Sint-Truiden nodigde voor deze slotactiviteit 4 partnerscholen uit: Sollefteå Vallaskolan uit Zweden, Saint-Clares uit Derby (Engeland), Porkuni uit Estland en Wschowa uit Polen.

Ruim 60 leerlingen met licht verstandelijke beperking en hun begeleiders vlogen naar België voor een vierdaags verblijf met Sint-Truiden als gaststad.
Voor de meesten onder hen was dit de eerste keer dat ze hun land verlieten. Het jeugdverblijfcentrum Bautershof werd hun kampplaats.

Ludwig Vandenhove: “Ik heb dit Comenicus-project met De Regenboog altijd graag organisatorisch en praktisch ondersteund, zowel als burgemeester, als nu als gedeputeerde.
Op woensdag 22 mei 2013 waren de kinderen en hun begeleiders te gast in het openluchtmuseum Bokrijk.
Nadien heb ik de begeleiders de kans geboden om in ‘t Kelshof in het provinciaal domein Nieuwenhoven wat bij te praten over het project.
Op donderdagavond 23 mei 2013 was er de afsluitende barbecue in het jeugdverblijfcentrum Bautershof, Bautershoven 95 in Sint-Truiden, waar de kinderen en de begeleiders de hele week zijn verbleven.
Ik heb voor een passend geschenk gezorgd voor alle kinderen, alle begeleiders en alle scholen.

Na een moeilijke dag was het voor mij als het ware een verademing om te zien hoe deze kinderen met mekaar omgingen. Ook al spraken ze mekaars  taal niet, toch wisten ze via allerlei kanalen (gebaren, tekeningen, etc.) met mekaar te communiceren.
Na één week waren kinderen en begeleiders een echte vriendengroep geworden.

Ik vind dit soort Europese uitwisselingsprojecten belangrijk. Zo kunnen leerlingen, leerkrachten en begeleiders concreet ervaren wat Europa betekent.
In het geval van kinderen met een handicap is dit nog belangrijker, vooral omdat zij vaak uit kansarme gezinnen komen. Er is dus ook een belangrijk SOCIAAL aspect.

Een heel dikke proficiat aan de directie en het betrokken personeel, inzonderheid mevrouw Mieke Donvil, voor de puike organisatie van dit evenement.” 

Zie ook Leerlingen ‘De Regenboog’ bij Ludwig Vandenhove in het parlement! van 19 februari 2010 en  Europese leerkrachten bezoeken Sint-Truiden! van 16 maart 2010 op deze website.