Charters biodiversiteit Haspengouwse gemeenten

De gemeenten Bilzen, Borgloon, Herk-De-Stad, Kortessem en Sint-Truiden ondertekenen een charter voor biodiversiteit naar aanleiding van de Week van de Biodiversiteit (van 20 mei tot en met 26 mei 2013).
Het is een initiatief van vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) en Natuurpunt.

“De charters zetten het project Gemeenten Adopteren Limburgse Soorten voort en worden ondersteund door het provinciebestuur van Limburg.”, zegt gedeputeerde voor milieu en natuur en voorzitter van het RLHV Ludwig Vandenhove.

Zie http://www.limburg.be/gals.

Het initiatief werd officieel voorgesteld in Grootloon (Borgloon) op woensdag 15 mei 2013.

Hieronder vindt u het persbericht.

 

Haspengouw bereidt zich voor op de Week van de Biodiversiteit

Op 22 mei is het de internationale dag van de biodiversiteit. Die dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor de biodiversiteit, voor alle dier- en plantsoorten op aarde dus. Want ondanks alle inspanningen gaat de biodiversiteit er nog steeds in alarmerend tempo op achteruit.  Volgens de Verenigde Naties kan dit alleen worden gestopt als iedereen een handje toesteekt.
Gedeputeerde van milieu en natuur Ludwig Vandenhove: “Die boodschap hebben ze in Zuid-Limburg goed begrepen. Zij roepen de week van 22 mei in Haspengouw uit tot de Week van de Biodiversiteit en ondertekenen zelfs een biodiversiteitscharter.”

Tijdens de Haspengouwse Week van de Biodiversiteit zullen de gemeenten Bilzen, Borgloon, Herk-de-Stad, Kortessem en Sint-Truiden een biodiversiteitscharter ondertekenen. Met dit actieplan geven ze aan dat ze zich de komende jaren, samen met de lokale landschaps- en natuurorganisaties, willen inzetten voor meer biodiversiteit in hun gemeente. De biodiversiteitscharters –  een verderzetting van het project Gemeenten Adopteren Limburgse Soorten en een campagne van Natuurpunt en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren - worden ondersteund door de Provincie Limburg.

“Deze Zuid-Limburgse gemeenten zetten hun beloften onmiddellijk om in daden: elke gemeente zorgt voor een passende activiteit om het charter kracht bij te zetten. Iedereen is van harte welkom tijdens deze activiteiten om de Haspengouwse biodiversiteit te ontdekken.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Zo kan je op 20 mei 2013 in Bilzen op ontdekking in het Munsterbos, in Borgloon kan je op 21 mei helpen aan de bouw van een insectenhotel in Grootloon en in Sint-Truiden kan je door de holle wegen fietsen op woensdagavond 22 mei. In Kortessem ben je welkom op een avondwandeling in Zammelen omtrent het leefgebied van de eikelmuis op 24 mei en in Herk-de-Stad kan je mee hulde brengen aan de Schulense Schapen op 25 mei.

Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen. In Grootloon wordt het insectenhotel vandaag al in elkaar gezet door de arbeidersploeg van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Zo is alles klaar om het volgende week, samen met schoolkinderen uit Borgloon en de vrijwilligers van Leefmilieu/Natuurpunt Borgloon, in te richten tot een luxehotel waar solitaire wilde bijtjes terecht kunnen voor nestplaatsen.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove benadrukt nogmaals het belang van biodiversiteit voor onze provincie: “Biodiversiteit zorgt  niet enkel voor heel wat natuurschoon, waar we als wandelaar of fietser van kunnen genieten. Bijtjes bijvoorbeeld zorgen ervoor dat de bloemen van de vele fruitboomgaarden in Haspengouw bestoven raken, zodat onze fruitteelt kan bloeien. We moeten blijven strijden voor het behoud van onze grootste troef, onze natuur.”

Zie ook ‘Zuid-Limburg bereidt zich voor op Haspengouwse Week van de Biodiversiteit’, Limburg Actueel, 16 mei 2013; ‘Charter voor biodiversiteit’, De Standaard, 17 mei 2013, p.33; ‘Vijf gemeenten ondertekenen charter voor biodiversiteit’, Het Nieuwsblad, 17 mei 2013, p.26.

Zie onder andere ‘Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) opgericht’ van 2 maart 2013 en ‘Bijen zijn belangrijk’ van 26 april 2013 op deze website.

Tags: