Cartoon: Prostitutie blijft mij achtervolgen!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.



De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Prostitutie blijft mij achtervolgen!

Omdat ik enerzijds sedert 1 januari 1995, vanaf het ogenblik dat ik burgemeester van de stad Sint-Truiden geworden ben, rond prostitutie in onze stad een beleid voer, en anderzijds omdat ik als parlementslid ijver voor een legalisering van prostitutie, blijft dit thema mij ‘achtervolgen’.

Wat ik ook nog doe in mijn politieke carrière, de kans is heel groot dat ik precies met dit thema, als ik al in de geschiedenis kom, vereenzelvigd zal blijven.

Enkele weken geleden was het weer prijs toen de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een 12-tal processen-verbaal, meer bepaald Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS), had opgesteld wegens inbreuken op de kledijcode.
Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) komen erop neer dat de inning van de boetes onmiddellijk kan gebeuren en dat deze aangelegenheden niet meer naar het parket moeten, zodanig dat de rechtbanken ontlast worden.

Is de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en/of ikzelf als burgemeester zedenmeester?
Neen helemaal niet, maar dit desbetreffende politiereglement is recent na mijn aantreden als burgemeester tot stand gekomen en moet in feite een compromis vormen tussen enerzijds diegenen, die vinden dat de prostituees zo weinig mogelijk moeten gekleed in de vitrine staan of zitten en anderen, die vinden dat ze meer gekleed zouden moeten zijn.
Ik herinner het mij alsof het gisteren was: voor ik burgemeester werd op 1 januari 1995 was er steeds discussie in Sint-Truiden of de gordijnen van de ramen van de prostitutiehuizen op de Chaussée d’amour al dan niet moesten dichtgedaan worden.
Ik heb deze discussie onmiddellijk stopgezet door de stellen dat wat mij betreft de gordijnen open bleven, maar dat we dan ook wel aandacht moesten hebben voor de mensen, die er op de één of andere manier aanstoot aan namen.

Laten we wel eerlijk zijn: ook hier speelt een grote hypocrisie!
Waren en/of zijn het vaak niet diegenen, 'die er graag naar kijken', die het hardst schreeuwen om de gordijnen dicht te doen en/of om te zeggen dat 'de meisjes' meer zouden moeten aan hebben.
Inderdaad 'meisjes', en dit heeft niets te maken met discriminatie, maar blijkbaar slaan mannenbars op de Chaussée d’amour niet aan.

De periode dat dit in het nieuws is gekomen, met andere woorden enkele weken terug (medio/ eind augustus), was het in de media volop komkommertijd.
Ik vind het spijtig dat de prostitutiesector op zo een manier in het nieuws komt, terwijl wij daar als lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en stad Sint-Truiden een écht beleid rond voeren, waarmee we eigenlijk dagelijks bezig zijn via allerlei controles op de legaliteit van de 'meisjes', eventuele mensenhandel, sociale en/of fiscale fraude, etc.
Dit is echter niet zo interessant om te brengen in de media, het is veel plezanter om te kunnen zeggen dat de meisjes en/of de uitbaters een proces-verbaal krijgen omdat ze iets te weinig aanhadden.

Ik blijf heel het beleid (of het non-beleid?) rond prostitutie hypocriet vinden.
Prostitutie is zo oud als de maatschappij en het is wat mij betreft noodzakelijk dat dit én gelegaliseerd wordt én dat er een beleid rond gevoerd wordt.
Dit is noodzakelijk om alle mogelijke misbruiken die in en rond de sector draaien aan te pakken, maar ook om allerhande nieuwe vormen van prostitutie, onder andere via het internet, ontvangsten aan huis, etc. aan te pakken.

Wat mij ook altijd stoort, is dat er heel laagdunkend over prostitutie gedaan wordt.
Zelden of nooit wordt er een ernstig gesprek over gevoerd, laat staan een debat aan besteed.

Mijn jaren ervaring als burgemeester van Sint-Truiden, en ik heb het al dikwijls gezegd, “ik ga vaak bij de hoeren, niet naar de hoeren”, hebben mij geleerd dat er zowel achter de prostituees, als achter de klanten heel wat sociale en maatschappelijke problemen schuilgaan. Hier is echter zelden of nooit aandacht voor.

Ik kan niet tegen hypocrisie, ook niet wat dit betreft!
Ik wil dan ook nog maar eens mijn oproep herhalen, en het is bijna prediken in de woestijn, dat we moeten ophouden met deze hypocrisie rond prostitutie, en dat we uiteindelijk moeten proberen om er een zo sluitend mogelijke wetgeving rond te maken.
Iedereen, de prostituees, de klanten en de ernstige uitbaters zouden er alleen maar wel bij varen.

In wat een hypocriete maatschappij leven wij toch!?

Tags: