Cartoon: Ludwig Vandenhove neemt deel aan de reanimatie-estafette van de Universiteit Maastricht!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Ludwig Vandenhove/> neemt deel aan de reanimatie-estafette van de Universiteit Maastricht (UM)!

Op vrijdag 7 september 2007 organiseerde de Universiteit Maastricht (UM) in het kader van Wereld Eerste Hulpdag een zogeheten reanimatie-estafette met deelname van studenten geneeskunde, artsen, verpleegkundigen, hulpverleners van de brandweer, ambulanciers en leden van de politie, maar ook met een 30-tal burgemeesters en bestuurders afkomstig uit beide Limburgen en Duitsland.
Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> was één van de deelnemers.

De deelnemers reanimeerden in teams van 5 hulpverleners samen een uur waarbij ze mekaar elke twee minuten afwisselden.
De teams bestonden uit een burgemeester/bestuurder, 2 studenten geneeskunde en een professional. Deze laatste was een huisarts, een verpleegkundige, een brandweervrouw of -man, een lid van de politie of een ambulancehulpverlener, cardioloog of psycholoog.
De reanimatie-estafette vond plaats in Sittard.

Het doel van deze dag was enerzijds aandacht te vragen voor het belang van reanimeren en reanimatie-onderwijs - in het bijzonder voor leerlingen binnen het voortgezet onderwijs - en anderzijds alle hulpverleners op deze dag te eren voor hun inzet en hulp.

De deelnemers aan deze estafette waren in twee categorieën ingedeeld: zij die reeds reanimatiescholing gevolgd hadden, en zij die dit nog niet gedaan hadden.
Deze laatste groep, waartoe ook
Ludwig Vandenhove/> behoorde, had aan de Universiteit Maastricht (UM) een opleiding reanimeren gevolgd.
Ludwig Vandenhove/> volgde deze opleiding op dinsdag 21 augustus 2007.

Elk jaar gebeuren er ongeveer 700.000 hartstilstanden in Europa.
Bij vroegtijdig reanimeren en onmiddellijk defibrilleren (binnen de 1 à 2 minuten) bedragen de overlevingskansen meer dan 60%.

De Universiteit Maastricht (UM) is bij Ludwig Vandenhove terechtgekomen omwille van zijn betrokkenheid met het dossier veiligheid in het algemeen en integrale veiligheid in het bijzonder.
Immers, de notie integrale veiligheid (‘zich veilig voelen in welke omstandigheden dan ook en waar men zich ook bevindt’) omvat ook het luik (dringende) medische hulpverlening. Reanimatie is hier een belangrijk onderdeel van.
Toen mevrouw Petra Schuffelen van de Universiteit Maastricht (UM) Ludwig Vandenhove contacteerde voor deelname aan deze reanimatie-estafette was hij hiertoe dan ook onmiddellijk bereid.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> wil in zijn beide functies aandacht vragen voor deze problematiek in België/Vlaanderen, zich hierbij inspirerend op de voorbeeldrol van Nederland. Hoe meer burgers immers de techniek van het reanimeren onder de knie hebben, hoe meer overlevingskansen er zijn voor slachtoffers.

Op verschillende openbare plaatsen in Vlaanderen en Nederland zijn er al defibrillatietoestellen ter beschikking. Het is dan ook heel belangrijk dat niet alleen hulpverleners, maar ook de gewone burgers  kunnen reanimeren, maar zeker ook deze toestellen kunnen gebruiken. Zo verhoogt het nut van deze toestellen.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft - gelet op het belang van een snelle defibrillatie en op advies van medewerkers van het Rode Kruis Sint-Truiden - eveneens beslist om defibrillatietoestellen te plaatsen in openbare gebouwen. In een eerste fase zullen deze toestellen geplaatst worden in het sportcomplex Sint-Pieter, nadien in alle openbare gebouwen.
Momenteel lopen de onderhandelingen met een aantal firma's die deze toestellen verkopen. Zodra de prijsoffertes binnen zijn, kan het stadsbestuur tot de aankoop overgaan. Zij hopen zo bij te dragen om de overlevingskansen van patiënten te verhogen.

Door de deelname aan deze reanimatie-estafette bewijst
Ludwig Vandenhove/> nog maar eens een politicus uit de praktijk te zijn.

Tags: