Cartoon: ‘Het voetbal staat niet boven de wet!’

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Het voetbal staat niet boven de wet!

“Het voetbal staat niet boven de wet!”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove naar aanleiding van een aantal krantenartikels, waarbij verantwoordelijken van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), in het bijzonder het Sportcomité, insinueren dat burgemeesters, die wedstrijden om veiligheidsredenen buiten het stadion afgelasten, dit zouden doen in samenspraak met de lokale eersteklasser.

Ludwig Vandenhove voelt zich in deze aangesproken, omdat hij omwille van de onveilige situatie als gevolg van de extreme wintertemperaturen (met ijzel en sneeuw) in de omgeving van het stadion van Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) op donderdag 23 december 2010 de competitiewedstrijd tegen Cercle Brugge heeft afgelast.

Ludwig Vandenhove: “Ik heb deze wedstrijd al afgelast op dinsdag 21 december 2010 op basis van uitgebreide rapporten met foto’s van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.
Dit is de normale gang van zaken bij elk groot evenement op mijn grondgebied en ik zie niet in waarom ik hier zou moeten van afwijken voor het eerste klasse voetbal.
Ik volg in deze steeds het advies van de betrokken veiligheidsdiensten en heb dat ook nu gedaan.
Iedereen zijn verantwoordelijkheid en ik heb in geen lessen te ontvangen van de één van de meest logge en vermolmde structuren, die voor mij de KBVB is.

Als verkozen politici in gemeenten en steden even traag zouden beslissen als de KBVB, zouden ze ongelooflijk slecht bestuurd worden.

Ik wil mij niet moeien met het beleid van de KBVB, maar dan moeten zij dat ook niet doen met mijn beleid, temeer omdat veiligheid decretaal en wettelijk een expliciete bevoegdheid is van de burgemeester.

Als burger en als supporter, niet als politicus, zou ik in deze nog eens mijn bekende stellingen willen poneren:
-        stuur geen burgers, lees voetbalsupporters, de openbare weg op, terwijl alle media alle burgers precies aanraden binnen te blijven als ze niet echt de weg op moeten;
-        laat het voetbal als sport opnieuw primeren in plaats van het geld.
Het kan op termijn de kwaliteit van het Belgisch voetbal en de (jeugd)spelers alleen maar ten goede komen.

Hierover is ook bericht via het nieuwsagenschap Belga van 28 december 2010, in/> De Morgen van 29 december 2010, in/> Het Belang van Limburg van 30 december 2010 en van 5 januari 2011 en in De Standaard van 5 januari 2011.

Tags: