Burgemeester Ludwig Vandenhove reageert op incidenten bij wedstrijd KSTVV - Charleroi!

Als gevolg van de gebeurtenissen van afgelopen zondag tijdens de voetbalwedstrijd Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) - Sporting Charleroi verstuurde burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> zoals aangekondigd brieven naar de voorzitter en de Chief Executive Officer (CEO) van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) waarin hij vraagt maatregelen te nemen zodat dergelijke incidenten in de toekomst kunnen vermeden worden.

                                    

Kopies van beide brieven werden ook verstuurd aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.Foto: Guido Schalenbourg

Hieronder vindt u de inhoud van de brieven aan Jean-Marie Philips, Chief Executive Officer (CEO) van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en aan François De Keersmaecker, voorzitter van de KBVB.

Ludwig Vandenhove/>: “Als burgemeester en verantwoordelijke voor de veiligheid bij de thuiswedstrijden van KSTVV ben ik ten zeerste ontstemd over de houding van zowel de trainer van Charleroi, als de manager.
De houding van de heren Philippe Vande Walle en Mogi Bayat horen wat mij betreft niet thuis op een voetbalveld, zeker niet gezien hun verantwoordelijke positie binnen de club en bijgevolg ook binnen de KBVB.

Veiligheid in en rond de voetbalstadions is voor mij een gedeelde verantwoordelijkheid tussen overheid en de KBVB en de aangesloten voetbalclubs, maar dan moeten beide partijen ook effectief hun verantwoordelijkheid opnemen.
Voetbal is een belangrijke sociale aangelegenheid en het inzetten van politiepersoneel met belastingsgeld is dan ook verantwoord, maar dan kunnen feiten zoals die zich tijdens de hoger aangehaalde match hebben voorgedaan ook niet getolereerd worden.
Trainer en manager zijn immers voorbeeldfuncties in het voetbal, ook en misschien vooral als het over de veiligheid gaat.

Nog erger is dat een steward ‘aangepakt’ wordt door een manager van een voetbalclub, terwijl stewards in feite tot een club en dus tot de KBVB behoren en integraal deel uitmaken van het gevoerde veiligheidsbeleid in en rond de voetbalstadions.

Mijn vraag is dan ook welke maatregelen u als KBVB overweegt om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te vermijden.

Gezien de ernst van wat gebeurd is, zou ik graag snel een antwoord krijgen op dit schrijven.
Immers als ‘het Belgisch voetbal’ iets vraagt van de overheid wordt er ook altijd snel een antwoord verwacht!”