BURGEMEESTER Bert Moyaerts

Op vrijdag 11 januari 2019 vond de nieuwjaarsreceptie van sp.a -Herk-De-Stad plaats in de Amandinazaal, Schoolstraat 35 in Schakkebroek (Herk-De-Stad).

Bij die gelegenheid werd Bert Moyaerts door het sp.a bestuur en de sp.a verkozenen van Herk-De-Stad gevierd als burgemeester.
Gemeente- en provincieraadslid Ludwig Vandenhove hield een korte gelegenheidstoespraak.
U vindt deze hieronder.

Beste Vrienden

Aan iedereen een gelukkig en gezond 2019.
Dat alle, of alleszins de meeste, van uw wensen mogen uitkomen.

Sofie Dewaele heeft mij gevraagd om, weliswaar kort, iets te zeggen. 

Jij kan dat zei ze, kort zijn en toch iets zeggen. Misschien wel, maar soms ben ik volgens sommigen ook te kort als ik iets duidelijk zeg.

Eén van mijn geliefkoosde uitspraken is: politiek is zoals het leven, alleen nog veel intenser en sneller. 
Je kan er op korte tijd vaak en veel winnen, maar evenzeer verliezen. En ik kijk nu naar sp.a Herk-De-Stad: vorig jaar een nieuwjaarsreceptie in mineur door de interne problemen, vandaag eentje zoals in de grote dagen met een Vlaamse volksvertegenwoordiger en een burgemeester, schepenen en een voorzitter van de gemeenteraad.
Het doet mij, met meer als 30 jaar rondzwerven in de Limburgse partijafdelingen op de teller, met heimwee terugdenken aan de periode Harrie Knuts en Firmin Steenbergen. 

Jullie zitten nu in een goede uitgangspositie om niet alleen met heimwee terug te denken aan die periode, maar om ze te herbeleven.
De tijden veranderen, en het zal zonder café en zaal Germinal zijn, maar andere potentiële factoren, vooral de menselijke, zijn voorhanden. Bovendien hebben jullie nog altijd een stevige Socialistische basis, dat hebben de gemeenteraadsverkiezingen nog bewezen.

Bert, ik besef dat dit samen met uw equipe een zware taak of beter erfenis is, maar jij kan dat aan.
Rustig opbouwen, vertrouwen wekken als ‘burgervader’ bij de bevolking, ook bij onze niet-kiezers en ondertussen blijven werken aan onze eigen structuur. Want vergeet dit laatste niet.
Uw illustere voorganger Harrie heb ik dat zo dikwijls horen zeggen en Willy Claes zegt het nog altijd: probeer zo goed mogelijk te besturen, maar vergeet uw achterban en de Beweging en de partij niet. Persoonlijk denk ik trouwens dat dat één van de redenen is waarom wij als partij in Vlaanderen zo diep weggezakt zijn.
Om het minder positief uit te drukken: een beetje kapot bestuurd!

De essentie van een democratie en van politiek is een cyclische beweging: soms in de meerderheid, soms in de oppositie. Daarom is een structuur achter u hebben essentieel.

Bert, dus zorg voor een goede mix van de twee.
‘Speel burgemeester’ voor alle inwoners van Herk-De-Stad, maar vergeet de achterban niet. Maar ik maak mij eigenlijk geen zorgen, jij kan dat.
Als mensen van buiten Herk-De-Stad mij aanspreken over Bert zeg ik altijd dat hij zo wat het imago heeft van de ideale schoonzoon, hoewel ik niet weet of zijn echtgenote en/of zijn schoonouders dat ook vinden.
Blijf die rol maar spelen.

Ik heb Bert enorm zien groeien in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen toe.
Eerst aarzelend gezien de perikelen in de partij, dan naarmate de lijst samengesteld geraakte groeiend qua zelfvertrouwen en tot slot volledig gelovend in een overwinning om terug de sterkste partij te worden. En dat laatste kreeg een forse duw, of moet ik zeggen werd in een definitieve plooi gelegd, toen Paul Buekers besliste om de lijst te duwen.

Ik ga afronden, want anders gaat Sofie misschien kwaad op mij worden en dat maak ik liever niet mee.

Bedankt en proficiat aan alle kandidaten en militanten.
Ik hoop dat u het mij niet kwalijk neemt en zeker de andere kandidaten niet, maar Paul wil ik nog eens extra en persoonlijk bedanken voor zijn bijdrage, ook namens Willy Claes. Inderdaad, op een bepaald ogenblik hebben we Willy ingeschakeld om Paul mee trachten te overtuigen.

En tot slot Bert's echtgenote Nathalie en Bert zelf.
Nathalie, ik wil nu niet 'steuken', hoewel ik dat kan, maar je zal Bert nu nog wat meer moeten missen, want ik kan erover meespreken: een burgervader moet altijd overal zijn.
Het is inderdaad de mooiste politieke job, die er is, maar ook de zwaarste.  Vandaar ... .

En jij Bert, je gaat dat goed doen.
Ik weet niet of Bert inmiddels iets of veel van mij geleerd heeft, je kan dat als 'oude politieker 'alleen maar hopen. Maar één zaak heb ik hem niet moeten leren, dat is pinten drinken. En dat is als 'burgervader' ook belangrijk.
Hoe dikwijls zegt hij niet tegen mij, allez nog éne, de laatste... Alhoewel  dat ook mijn motto was als burgemeester van Sint-Truiden, zou ik nu willen zeggen aan Bert doseer toch maar, want anders ben je nog sneller oud, mijn lichaam kan dat getuigen.

Bert en de hele ploeg, veel succes!