Brandweervoorpost op militaire basis Saffraanberg?

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove pleit al meer dan een jaar voor de vestiging van een voorpost van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden in de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) te Saffraanberg.

Tijdens de vergadering van de commissie voor Landsverdediging op woensdag 1 juli 2009 heeft hij daarover minister van Defensie Pieter De Crem opnieuw ondervraagd.

 

 

 

 

“Dit dossier kent een vreemde evolutie.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Eerst was iedereen het ermee eens (de minister van Defensie, de toenmalige Chief of Defence (CHOD) Generaal August Van Daele, de Federale Overheidsdienst (FOD) Defensie, meer bepaald de Algemene Directie Juridische Steun en Bemiddeling (DG JM), de verantwoordelijken van de campus Saffraanberg en de gewestelijke brandweer Sint-Truiden).
Zelf de datum voor de ondertekening van het akkoord, in aanwezigheid van (de toenmalige) gouverneur Steve Stevaert in januari 2009, lag vast.
Toen maakte de DG JM ineens problemen over de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van het militaire brandweerpersoneel als zij eerst op een calamiteit zouden toekomen.
Begrijpen, wie kan!

 

 

In zijn antwoord bevestigde de minister van Defensie dit standpunt, weliswaar met de belofte om het dossier juridisch nog eens te laten onderzoeken.
De vraag aan en het antwoord van de minister vindt u op www.dekamer.be.

 

 

“Het gaat hier nochtans om een voorstel met alleen maar positieve punten: samenwerking tussen de militaire en burgerlijke overheid en geen meerkost voor de betere bescherming van sommige (deel)gemeenten (zoals Aalst, Brustem) in Sint-Truiden en bepaalde deelgemeenten van Heers (zoals Klein-Gelmen), met andere woorden meer efficiënt gebruik van overheidsgelden.

 

 

 

 

 

De stad Sint-Truiden zou het bijkomend materiaal leveren, dat gestationeerd wordt op de militaire basis te Saffraanberg, het brandweerpersoneel op de campus Saffraanberg zou tijdens de diensturen ook in een beperkte straal buiten de kazerne opereren.
Belangrijk hierbij is te weten dat een aantal van de militaire brandweermannen ook actief zijn als vrijwilliger bij de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.
Dus een dossier met alleen maar winnaars!”, herhaalt Ludwig Vandenhove.

 

 

“Zou minister van Defensie mij (politiek) dit dossier niet gunnen?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.

 

 

Hieromtrent verscheen een artikel in De Standaard en Het Belang van Limburg van 2 juli 2009.
Hieronder vindt u integraal het artikel van Het Belang van Limburg.

 

 

Discussie over brandweervoorpost in Saffraanberg

 

 

In de kamercommissie Defensie heeft Ludwig Vandenhove (sp.a) gisteren aan minister Pieter De Crem (CD&V) gevraagd waarom er plots problemen zijn om in Saffraanberg permanent een brandweerwagen van de Truiense brandweer te huizen. "Met zo'n voorpost kan de oostkant van Sint-Truiden en het aangrenzende Heers sneller bediend worden door de brandweer. Dat is in het belang van veel mensen. Eerder was er al een akkoord op alle niveaus."

 

 

De Crem antwoordde in de commissie dat hij de zaak wil onderzoeken. Zijn woordvoerder licht toe: "De minister heeft nog niet beslist. Eerst wil hij precies weten hoe het zit met de burgerlijke aansprakelijkheid van het militaire personeel. Daarover is nog te veel onduidelijkheid. Als de garanties er zijn, wil hij de zaak zeker onderzoeken."

 

 

In de onderofficierenschool van Saffraanberg zijn er militaire brandweerlui die ook als vrijwilliger actief zijn voor de Truiense brandweer. Bij een interventie van de voorpost in Saffraanberg zouden ze al gedekt zijn door de verzekering van de Truiense brandweer. Het probleem van aansprakelijkheid stelt zich wel voor enkele militaire brandweerlui die niet bij de Truiense brandweer actief zijn. "Maar", zegt Vandenhove, "als burgemeester heb ik al laten weten dat Sint-Truiden bereid is die mensen precies op dezelfde manier te verzekeren als onze brandweervrijwilligers. Wat is dan het probleem?"

 

 

Zie ook de tekst "Limburg garnizoenprovincie!" op deze website.