Bestrijding eikenprocessierups mist dit jaar zijn effect niet

Op vrijdag 7 juni 2013 werd de vierde nieuwsbrief over de eikenprocessierups verspreid.

“Het koudere voorjaar, een vertraagde groei en de huidige ideale weersomstandigheden om te sproeien, hebben ervoor gezorgd dat de bestrijding van de eikenprocessierups dit jaar zijn effect niet mist.”, zegt gedeputeerde van milieu en natuur Ludwig Vandenhove. “We hebben dit jaar dan ook opmerkelijk minder meldingen van overlast dan vorige jaren.

U vindt hieronder de integrale nieuwsbrief

Nieuwsbrief 4: EIKENPROCESSIERUPS 6 juni 2013

Bij terreincontroles in de omgeving van Bree vonden we de meeste rupsen in de 3de vervellingsfase maar verwacht wordt dat ze snel vervellen naar de 4de fase.
Dit is te zien aan de donkere kleur en de soms weinig actieve rupsen. De verwachting is dan ook dat de hinder vanaf nu gaat optreden. Er komen nu brandharen bij tot de rupsen gaan verpoppen. De afgelopen jaren gebeurde de verpopping begin juli maar mogelijk zal het dit jaar enkele weken later zijn.
Voorlopig is het aantal meldingen van overlast lager dan de voorbije jaren. Een belangrijke reden hierbij is het koude en natte voorjaar waardoor de rupsen niet zo snel worden opgemerkt. De meeste zomereiken staan er nu nog mooi groen bij, de vraat is nog niet duidelijk vanop de grond.

De aanbevolen tijd voor een behandeling met Bacillus thurigiensis loopt op zijn einde. De laatste dagen waren de omstandigheden ideaal met voldoende hoge temperaturen, geen neerslag en weinig wind.

Meer info op www.eikenprocessierups.be.

Zie ook Sproeibeurten tegen eikenprocessierups hebben gewerkt, Het Belang van Limburg, 8 juni 2013, p.22.

Zie onder andere Eerste nieuwsbrief eikenprocessierups naar de gemeenten van 24 april 2013 en Eikenprocessierupsen hebben achterstand van 13 mei 2013 op deze website.

Tags: