Belgian Homeless Cup in Sint -Truiden

Op donderdag 26 april 2012 organiseerde vzw Trefpunt in samenwerking met de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) en de stad Sint-Truiden het tweede tornooi van de Belgian Homeless Cup (BHC), editie 2012.
Van 11 uur tot 16 uur werd er op de Grote Markt van Sint-Truiden gevoetbald door 12 teams op 2 voetbalpitches.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove:”Ik wou absoluut dit initiatief naar Sint-Truiden halen en liefst op een zichtbare plaats, zodat de maatschappelijke problemen, die achter dit evenement zitten, niet weggestopt worden. En welke plaats is dan beter dan de Grote Markt, na Sint-Niklaas de 2de grootste, maar de mooiste van België.

 

Hierover is op vrijdag 27 april 2012 een item verschenen op de website van Het Belang van Limburg.

 

Hierover is op vrijdag 27 april 2012 een artikel verschenen in Het Belang van Limburg en in Het Nieuwsblad.

Natuurlijk heb ik daar wat kritiek op gekregen, omdat de Grote Markt verkeersvrij was voor auto’s.Mag de Grote Markt dan eens één dag per jaar niet voor ‘de sukkelaars’ zijn?
Het gaat mij over het voetbal en het sportieve, maar ook over de symboliek erachter. Neen, ik ben geen politicus, die enkel met woorden zijn sympathie laat blijken voor bepaalde kansarme groepen.”

De Belgian Homeless Cup is een sociaal-sportief project dat aan haar 4de seizoen toe is.
Sint-Truiden, in de uitrusting van KSTVV, maakt sedert vorig jaar deel uit van de BHC.
De andere deelnemende clubs zijn Koninklijke Lierse Sportkring (K Lierse SK), Koninklijke Voetbalclub (KV) Kortrijk, Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging (KV), Royal Football Club (RFC) Antwerpen, Mechelse Hattrick (samenwerking tussen Koninklijke Voetbalclub (KV) Mechelen en Racing Mechelen - zie www.mechelsehattrick.be), Koninklijke Racing Club (KRC) Genk, KSTVV (Sint-Truiden), Koninklijke Voetbalclub (KV) Oostende, Koninklijke Atletiek Associatie (KAA) Gent, Koninklijke Sportkring (KSK) Ronse, Royal Sporting Club (RSC) Anderlecht en Standard Luik (maakte in Sint-Truiden zijn debuut).
De teams worden ondersteund door de lokale voetbalclubs uit eerste, tweede of derde afdeling, in samenwerking met sociale organisaties, die werken met dak- en thuislozen.

Het Sint -Truidense team is een initiatief van vzw Trefpunt, die mensen in armoede helpt in hun zoektocht naar zinvolle invulling van hun vrije tijd.
Ze trachten dit te doen aan de hand van hun sociaal café (als ontmoetingsplaats en plaats waar er informatie te vinden is over het activiteitenaanbod in de stad Sint-Truiden en binnen Trefpunt zelf), een eigen clubwerking (waar mensen de kans krijgen om hun eigen vaardigheden te ontwikkelen en kennis te maken met nieuwe hobby’s) en de vrijetijdstrajectbegeleiding (waarbij individueel gezocht wordt naar een zinvolle invulling van hun vrije tijd).
Zie www.trefpunt-sint-truiden.net .

Ik droom nog altijd van een echt café in het centrum van de stad, waar kansarmen terecht zouden kunnen en waar ook de gewone Truienaar zou komen.
Het zou de integratie ten goede komen en de burger meer begrip leren opbrengen voor de problemen van de personen, die minder kansen krijgen in onze maatschappij.
Jaren geleden heb ik zo al een gelijkaardig idee van een multicultureel café gelanceerd.”, aldus
Ludwig Vandenhove

De samenwerking met de stad Sint-Truiden voor de organisatie van deze BHC kreeg vooral vorm door de logistieke en praktische ondersteuning van de preventiedienst.

“Het gebruik van sport als middel om mensen te stimuleren en te integreren kadert volledig in de filosofie van het stadsbestuur.”, zegt jongerenpreventiewerker Erik Jamar.

“De preventiedienst organiseert reeds geruime tijd sportprojecten zoals 'Kick-It' (een voetbal project voor jongeren), 'Dance to Move' (dansproject voor jongeren) en 'Opboksen' (kickboksproject voor jongeren).
Zie de tekst ‘’Opboksen: jongeren worden beloond’ van 29 februari 2012 op deze website.

Sport blijkt een geschikt middel om jongeren te bereiken en te begeleiden enerzijds in de ontwikkeling van sportieve en motorische vaardigheden en anderzijds in het creëren en verbeteren van sociale contacten en maatschappelijke vaardigheden.
De jongeren leren niet alleen op een verantwoorde manier sporten, maar krijgen waarden en normen mee zoals eerlijkheid, samenhorigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.
Door de jongeren positief te stimuleren, wordt er gewerkt aan hun zelfbeeld en hun zelfvertrouwen”.

Alles werd praktisch opgebouwd (en afgebroken) door vrijwilligers van KSTVV en medewerkers van vzw Arbeidscentrum ’t Heft en de stad Sint-Truiden.

Naast de voetbalpitches waren er drank- en multiculturele eetstandjes opgebouwd en was er heel wat sportieve randanimatie.

“Het was een mooie dag voor Sint-Truiden.”, aldus een tevreden
Ludwig Vandenhove.

“Maar enkele beelden: de spelers van KV Mechelen en Racing Mechelen (Mechelse Hattrick) en KRC Genk en KSTVV, die mekaar omarmen op het podium in plaats van concurrenten te zijn en moslims met een blikje bier in de hand.
Dit is nog echte sport

Wat een contrast met het vele geld dat in het profvoetbal omgaat?
In feite zit daar geld genoeg om (veel) meer projecten voor kansarmen te steunen.
De steun van de Profliga voor deze HLC is dan ook niet meer dan een doekje voor het bloeden.
Zie www.jupilerproleague.be .

Als op onze zelfde Grote Markt morgen een tornooi met bekende en duur betaalde voetballers zou georganiseerd worden, zou er meer volk en vooral minder of zelfs geen kritiek zijn.”

De uiteindelijke winnaar werd het homeless team KV Oostende.

Burgemeester Ludwig Vandenhove overhandigde aan alle deelnemers een houwtouw/lanyard.

Zie www.belgianhomelesscup.be.