Belgian Fire Games

Op zondag 16 september 2018 werden voor de 3de maal de Belgian Fire Games georganiseerd.
De plaats van het gebeuren was de brandweersite van het Provincie Limburg Opleiding en Training centrum (PLOT), Horizonlaan 42 in Genk.

Er waren meer dan 125 brandweerlieden aanwezig uit 21 hulpverleningszones uit heel België.
De competitie bestond uit 6 proeven.

“De Limburgers heten u welkom”, zei gedeputeerde van Veiligheid en verantwoordelijke van het PLOT, Ludwig Vandenhove in zijn welkomstwoord.
Brandweerkorpsen moeten vaak samenwerken als er calamiteiten gebeuren.
Vandaag kunnen ze elkaar in ontspannende en sportieve omstandigheden beter leren kennen.
Een ideaal moment en plaats om de teamgeest, de behendigheid en de fysieke conditie van de deelnemende korpsen te testen in deze nationale Olympiade.
Het winnende team mag België vertegenwoordigen in China tijdens de World Police and Fire Games.

Dat de beste moge winnen.”

De overwinning ging, net als vorige keer, naar de ploeg van de zone Brussel.
De drie Limburgse brandweerkorpsen van Oost, Noord en Zuid-West veroverden elk een plaats in de top 5 van de derde olympiade voor Belgische brandweerkorpsen. (1)

Meer informatie over de Belgian Fire Games vindt u hier.

Hieronder vindt u de perstekst.

Belgian Fire Games 2018: 126 brandweerlieden, 6 proeven, 1 ticket voor de wereldspelen

Op zondag 16 september 2018 organiseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken de derde editie van de nationale olympiade voor brandweerlieden: de Belgian Fire Games.
De Limburgse provinciale veiligheidsschool PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) treedt op als gastlocatie voor dit nationaal evenement.

Deze spelen willen de samenwerking tussen de hulpverleningszones op het hele Belgische grondgebied stimuleren en roepingen voor het beroep van brandweer naar boven brengen

De Algemene Directie Civiele Veiligheid en het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (FOD Binnenlandse Zaken), in samenwerking met de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding (ANPI) en de Limburgse provinciale veiligheidsschool PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training), nodigen u uit om deze grote sportwedstrijd met 126 brandweeratleten uit het hele land, bij te wonen.

Belgian Fire Games 2018
'Onder de grond', 'watertoren', 'blussen aan de overkant', 'rookkot', 'ontzetting uit een autobus' en 'ritje met de kar'… De 21 teams van de hulpverleningszones en van de Brusselse brandweerdienst zullen hun fysieke conditie, hun teamgeest en hun technische capaciteiten meten tijdens zes indrukwekkende sportproeven. Welke hulpverleningszone zal, in navolging van Brussel (winnaar 2014) en Vlaams-Brabant West (winnaar 2016), deze keer een team mogen afvaardigen om België te vertegenwoordigen op de komende wereldkampioenschappen in China?

De 21 deelnemende hulpverleningszones zijn: Antwerpen, Brussel, Centrum (Oost-Vlaanderen), Dinaphi (Namen), Fluvia (West-Vlaanderen), Hainaut Centre, Hainaut Est, HEMECO (Luik 3), IILE-SRI (Luik 2), Luxembourg, Noord-Limburg, Oost-Limburg, Rand (Antwerpen), Taxandria (Antwerpen), Val de Sambre (Namen), Vlaams-Brabant West, Vlaamse Ardennen, Waasland (Oost-Vlaanderen), Wallonie picarde (Henegouwen), West-Vlaanderen 1 en Zuid-West Limburg.

Hoofdprijs: World Police & Fire Games in China
De hoofdprijs voor het winnende team, geschonken door ANPI, is de vertegenwoordiging van België op de World Police and Fire Games (WPFG). Dit internationaal evenement is de tweede grootste sportwedstrijd ter wereld na de Olympische Spelen. Om de twee jaar brengt het 12.000 hulpverleners uit meer dan 70 landen samen. De editie 2019 vindt plaats in Chengdu in China.

Programma

•             9u: opening van de spelen door de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, en de gedeputeerde van Veiligheid, Ludwig Vandenhove.

•             9u - 12u: proeven

•             12u - 13u: lunch

•             13u - 17u: proeven

•             18u: prijsuitreiking

Praktische info

Wanneer: 16 september 2018, van 9u tot 18u.
Waar: Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT), Horizonlaan 42 – 3600 Genk.
De Belgian Fire Games zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

(1) Drie Limburgse korpsen in top 5 Belgian Fire Games, Het Belang van Limburg, 17-09-2018, p. 15.

Zie ook Fan van Limburg van 11-07-2018, PLOT moet krijgen waar het recht op heeft! van 20-06-2018 en Limburg krijgt een opleidingscentrum voor reddingshondenhonden van 14-06-2018 op deze website.