Amnesty International wil record breken in Sint-Truiden!

Amnesty International is een beweging die wereldwijd opkomt voor de rechten van de mens.

De afdeling Vlaanderen komt op zondag 10 december 2006 naar Sint-Truiden om er een officieel wereldrecord te vestigen, met name dat van 'the largest flaming object in the world'.

Niet minder dan 15.000 kaarsen zullen opgesteld worden op de Groenmarkt, in de vorm van het logo van Amnesty, de brandende kaars.

Rond 16.00 uur wordt er gestart met het aansteken van de kaarsen, dit met hulp van een aantal mensen van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) en het Nicaraguacomité.
De abdijtoren is voor de gelegenheid voor 1,00 EUR toegankelijk tot 19.00 uur. Je kan het indrukwekkende schouwspel dus ook vanuit de hoogte bekijken.
Na afloop, vanaf 18.00 uur is iedereen welkom om - gratis - een doosje met kaarsen af te halen, dit uiteraard zolang de voorraad strekt.


Amnesty International houdt tot vijf dagen voor de recordpoging contact met het Koninklijk Metereologisch Instituut (KMI). Als er storm of regen op komst is, moet het gebeuren vanzelfsprekend uitgesteld worden.

Als burgemeester ben ik fier dat Amnesty International Sint-Truiden uitkiest voor deze wereldrecordpoging.

Het is belangrijk dat de doelstelling van zo een internationale organisatie, met name het opkomen voor de mensenrechten, ook concreet vertaald wordt op het niveau van een gemeente of stad. Door deze actie worden de Truienaren immers concreet betrokken bij de organisatie en krijgt Amnesty International en het gegeven van rechten van de mens dan ook concreet gestalte in onze stad.

Sint-Truiden was in oktober 2005 ook gaststad voor de slotmanifestatie van de Vlaamse Vredesweek.
Door als gaststad te fungeren brachten we toen ook een belangrijk internationaal politiek probleem - vrede en de problematiek van wapens in het algemeen en kernwapens in het bijzonder - naar de burgers toe. Immers, een stad of gemeente blijft het beleidsniveau dat het dichtst bij de burger staat.