Alcohol(problemen) bij politici

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) legde woensdagavond 18 april 2018 na het verkeersongeval dat hij veroorzaakte een positieve ademtest af. Vrijdag 20 april 2018 trad de plaatsvervangende burgemeester van Brakel af. (1)

Radio 1 (Lode Roels voor ‘De wereld vandaag’) interviewde hierover gedeputeerde Ludwig Vandenhove (ervaringsdeskundige!?) op vrijdagavond 20 april 2018.

"De gelegenheid maakt de dief en het is inderdaad correct dat je van staal en beton moet zijn om soms te weerstaan aan de alcohol die wordt aangeboden op diverse aangelegenheden.
Als politicus kom je nu eenmaal vaak in gezelschappen en op plaatsen waar de mensen iets aan het vieren zijn", aldus Ludwig Vandenhove. "Maar te dikwijls wordt die discussie - een echt debat heb ik er nog nooit over gehoord - zeer eenzijdig gevoerd. Voor mij situeert zo een debat zich tussen de volgende krijtlijnen: de verkeersveiligheid moet voorop staan; politici hebben een voorbeeldfunctie, maar zijn ook mensen en maken dus fouten; fouten moeten voor iedereen bestraft worden, politici of niet; politici moeten tussen de mensen zijn en moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij (dat is democratie!). Bovendien kan dat niet los gezien worden van de algemene maatschappelijke evolutie rond het gebruik van alcohol. 
Toen ik in 1995 burgemeester van Sint-Truiden werd en er was een militaire plechtigheid, begon dat meestal al om 10 uur en was 16 uur het gemiddelde vertrekuur.
Nu moet je een bijdrage betalen als je uitgenodigd wordt op een receptie van Defensie. En ik kan nog zo een aantal voorbeelden geven uit andere maatschappelijke sectoren. 

Uiteindelijk beslist de kiezer, dat is de finaliteit in een democratie. 
Dat wordt veel te vaak uit het oog verloren.

Of ik domme dingen gedaan heb als politicus?
Gelukkig maar, daarom ben ik een mens en mensen maken fouten.
Of ik daar spijt van heb? Van sommige zaken wel, maar daar koop ik niets mee, spijt verandert niets aan de situatie. 

Enige hyprocrisie is niet vreemd aan deze discussie." 

 

(1) Burgemeester Brakel stapt op na positieve ademtest. De Standaard, 21-04-2018, p. 9.

Zie ook Cafés van 12-11-2017 en Slechte naam van 30-03-2017 op deze website.

Foto Stefaan Devleeschouwer: www.brakel.be

 

 

Tags: