Abdijsite Herkenrode en De Wijers

Afgelopen vrijdag 25 maart 2016 werd op de Abdijsite van Herkenrode (Herkenrodeabdij 5 in Kuringen in Hasselt) de nieuwe wandelkaart voorgesteld, waarbij Herkenrode aangeduid is als één van de toegangspoorten tot het wandel- en fietsgebied en Landschapspark De Wijers. Tevens was het de opening van het toeristisch seizoen en werd de speelzone officieel ingehuldigd.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur was erbij als voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK).

"De Wijers, het land van 1001 vijvers, is één van de zovele natuurgebieden, die in Limburg nog steeds onderschat worden en nog steeds relatief onbekend zijn.
Mede met deze toegangspoort op de Abdijsite Herkenrode (aan de rand van De Wijers) kan hier verandering in komen", aldus Ludwig Vandenhove. "Bovendien wordt Limburg aanzien als de fietsprovincie bij uitstek, maar we zouden ook meer Limburg als wandelprovincie moeten promoten. Daarom komt er kortelings onder andere één website voor de 3 Limburgse Regionale Landschappen samen, waarop alle wandelingen terug te vinden zijn.

Deze Abdijsite is een mooi voorbeeld van hoe natuur, roerend en onroerend erfgoed, monumentenzorg en toerisme samen kunnen gaan. Kortom, een integrale aanpak.
Met de steeds beperkter middelen vanuit Vlaanderen kunnen we enkel maar hopen dat deze beleidssectoren geen 'concurrenten' van elkaar worden als het gaat om subsidies.
In Limburg hebben deze beleidsdomeinen elkaar nodig.
We moeten elkaar onderling geen geld 'afpakken', maar ons rechtmatig deel opeisen in Vlaanderen, bijvoorbeeld ten opzichte van Antwerpen.

Ook de toeristische sector, die nu nog vaak geld investeert in 'harde projecten', moet (nog) meer gaan beseffen hoe belangrijk een goed onderhouden natuur voor de ontwikkeling van de Limburgse economie is."

Hieronder vindt u  het persbericht. 

Abdijsite Herkenrode, toegangspoort tot De Wijers, presenteert nieuw aanbod bij seizoensstart

Abdijsite Herkenrode, de Hasseltse erfgoedsite in een natuurgebied van meer dan 100 ha, ligt aan de rand van De Wijers, het land van 1.001 vijvers. Met de start van het nieuwe toeristische seizoen zetten Abdijsite Herkenrode, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos de unieke band tussen Herkenrode en De Wijers extra in de kijker.

Vis kweken als economische activiteit

De afgelopen maanden werkten de partners samen aan de ontwikkeling van een wandelkaart. Daarop is de site aangeduid als één van de toegangspoorten tot het grote toeristische wandel- en fietsgebied De Wijers.
 

Ludwig Vandenhove, voorzitter van het Regionaal Landschap Lage Kempen: ‘Voor ons is Abdijsite Herkenrode, naast de andere toegangspoorten, van groot belang, omdat ze van oudsher een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het vijvergebied. De cisterciënzerinnen aten heel wat dagen per jaar geen vlees en kweekten daarom hun eigen vis. De abdijbewoonsters waren ook de eerste beheerders van Bokrijk en ook daar bouwden ze de viskweek uit. Hun voorbeeld werd nagevolgd en zo ontstond een nieuwe economische activiteit, waarvoor het gebied dat vandaag De Wijers heet, zeer geschikt was.’

Abdijsite Herkenrode is dus meer dan een toeristische partner in het verhaal van De Wijers. ‘Eeuwenlang lieten de abdissen hier in de vijvers vis kweken,’ zegt Karolien Mondelaers, voorzitter van Abdijsite Herkenrode. ‘Hoe ze die activiteit uitbouwden is niet gekend maar dankzij archeologische opgravingen die tussen 2004 en 2006 gebeurden, weten we alvast welke vissen er op tafel kwamen in de refter: karper, paling, snoek, voorn en baars.

Daarnaast is het ook geweten dat de cisterciënzerorde, waartoe de abdij van Herkenrode behoorde, een grote traditie had in het uitbouwen van watersystemen en –toepassingen. Karolien Mondelaers: ‘Zij beseften als geen ander dat water levensnoodzakelijk was om autarkisch (zelfredzaam) te kunnen leven. Het water moest immers o.a. de molens laten draaien, de brouwerij bevoorraden, de visvijvers van schoon water voorzien en de latrines schoonspoelen.

Startpunt voor een groene wandeling

Maar vandaag zijn De Wijers dus een natuurgebied, waarvan het domein van de abdijsite deel uitmaakt. De afgelopen 18 jaar voerde het Agentschap voor Natuur en Bos hier verschillende natuurbeheerswerken uit. Jan Wellekens: ‘Dat deden we met oog voor de oorspronkelijke landschappen en de dieren die er hun habitat hebben. Op de drogere gronden zijn verschillende hoogstamboomgaarden aangelegd met meer dan 50 verschillende soorten appel- en perenbomen en daarrond meidoornhagen. Je ziet ook bloemrijke graslanden en meerdere, al dan niet tijdelijke, waterpartijen en vijvers met rieteilanden. Zo hebben rietvogels zoals de roerdomp een veilige broedplek. En de Demervallei kreeg haar natte graslanden, poelen en grachten terug. Hier kunnen water- en weidevogels broeden en voedsel zoeken zonder gestoord te worden. De waterrijke grachten bruisen terug van het leven: waterhoen, dodaars of meerkoet. Schapen, geiten en koeien helpen het gebied mee onderhouden. En met wat geluk spot je zelfs een ijsvogel, een blauwe reiger of een kievit.
Op de kaart staan maar liefst vier wandelingen, en elk ervan biedt een unieke beleving van natuurpracht, ook voor kinderen

Speelzone en kinderzoektocht in de Kruiden- en Inspiratietuin

Wandelen dus, maar ook fietsen, leuke zoektochten in het Belevingscentrum, in de boeken snuisteren in de Clavis Conceptwinkel, … en een gezinsvriendelijke nieuwigheid van formaat: een speelzone aan De Paardenstallen. ‘Helemaal in het zicht dus van de ouders die op het terras van De Paardenstallen kunnen genieten van een Herkenrodebier of andere lekkernijen,’ zegt Ginny Haesevoets. ‘En voor wie nog meer wil, werkte de abdijsite een gezinszoektocht uit in de Kruiden- en Inspiratietuin. Kinderen gaan op zoek naar theepotten met daarin uitdagende opdrachten.

Het mag duidelijk zijn dat Abdijsite Herkenrode volop aan een gezinsvriendelijk aanbod werkt, waarmee je uren zoet kan zijn. ‘Dat is mede mogelijk dankzij de intense samenwerking met diverse partners op en rond de site,’ zegt Karolien Mondelaers. ‘De samenwerking geeft ook kleur aan enkele topevenementen voor gezinnen, zoals de Sage van de Eenhoorn, de Grote Picknick, het Toekoerfestival en de Nacht van de Duisternis.

Proeven van de omgeving

Groepen kunnen vanaf nu ook op een lekkere manier Abdijsite Herkenrode en haar omgeving ontdekken. Tijdens een geleide proevertjeswandeling ontdekken ze de geschiedenis van de abdij en de prachtige natuur er rond. Ondertussen proeven ze van al het lekkers dat de streek te bieden heeft: appelsap, confituren, honing, bier, biologische koekjes, een lavendelpraline en kruidenkaas.

En alle gereserveerde groepen kunnen hun bezoek aan het Belevingscentrum of de Kruiden- en Inspiratietuin afsluiten met een proefplankje,’ zegt Ginny Haesevoets. ‘Met zo’n plankje proeven ze van het abdijbier Herkenrode blond en bruin en de bijhorende kruidenkaas (met bieslook, dille, venkel en oregano).

In die tuin kan je nu ook al zien hoe de langste meridiaanlijn ter wereld vorm krijgt. ‘De aanleg werd wat vertraagd door de weersomstandigheden,’ zegt voorzitter Wim Van Lishout van Herkenrode vzw, die hiertoe het initiatief nam.

De Paardenstallen, de horeca-partner op de site heeft ook iets nieuws in petto voor dit seizoen: een Herkenrode-drunch. ‘Dat is zoals een brunch, maar dan ’s avonds,’ zegt Jan Bex. De beleving is een samengaan van streekproducten en een unieke historische setting.’

Wie het nieuwe aanbod wil komen ontdekken, moet zeker langskomen tijdens Herkenrode Ontluikt, de seizoensstart op Abdijsite Herkenrode.

 

Zie ook Uitvoeringsprogramma De Wijers van 04-03-2016 op deze website.

Tags: