60 jaar Koninklijk Atheneum Sint-Truiden!

Naar aanleiding van deze ‘verjaardag’ wordt er ook weer een boek uitgegeven volgens het principe van ‘oral history’ onder de titel ‘Kronieken uit de KAST’.
Het boek wordt officieel voorgesteld tijdens de academische zitting op vrijdag 16 mei 2008 om 19.00 uur.


 Hieronder vindt u alvast een voorsmaakje met leerlinge Isabel Freson, die burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove heeft geïnterviewd over zijn periode in het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden.

Het Atheneum had de naam een liberaal en socialistisch bolwerk te zijn.

Mijn naam is Ludwig Vandenhove. Ik ben burgemeester en volksvertegenwoordiger.

De keuze voor het Atheneum was logisch: mijn oudere broer liep er school en ik volgde hem. De katholieke scholen hadden een betere reputatie en trokken vooral de kinderen van de gegoede burgerij aan. Ons gezin leefde bescheiden. Mijn vader stierf toen ik 14 was en de parochiepriester zat met me in. Toen hij vernam dat ik een leerling van het rijksonderwijs was, wilde hij me niet meer spreken. Van mijn katholieke vrienden heb ik nochtans nooit enige afkeuring gehoord.

Ik koester de herinneringen aan de lessen geschiedenis van dhr. Roosen. Hij betuttelde ons niet en achtte het beneden zijn waardigheid toetsen te geven. We waren niet verplicht om de les te leren, maar op het einde van het jaar wachtte ons wel een moeilijk examen.
Hij probeerde ons zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij te brengen. Hij geloofde niet in het zweepje van de onaangekondigde toets. Als je verder studeert, sta je er ook alleen voor.

Dhr. Neyns, leerkracht Nederlands, koos voor openboek examens. Hij had een afkeer van papegaaienwerk. Hij hechtte veel belang aan schriftelijke en mondelinge taalbeheersing en duldde geen spellingsfouten. Een werkwoordsfout in een verhandeling betekende een onvoldoende. Hij maakte zich ook ongelooflijk boos wanneer iemand een papiertje op de grond liet vallen. Hij gaf een striemende uitleg over de aantasting van het milieu, die zijn effect niet miste. Ik laat nooit afval rondslingeren.

Dhr. Vanbuggenhout bracht mij veel bij op zijn manier. Tijdens de les wiskunde bekogelden we hem soms met krijt en sponzen. Hij werd niet kwaad, vond het leuk en gooide terug. Hij gaf niet autoritair les, maar leerde ons omgaan met vrijheid.

Het Atheneum had de naam een liberaal en socialistisch bolwerk te zijn. Op mijn zestiende voerde ik al politieke discussies. Na het zesde jaar twijfelde ik tussen politieke en sociale wetenschappen en economie. Door de thuissituatie koos ik voor handels- en bestuurswetenschappen aan de universiteit van Diepenbeek. Ik kwam elke dag naar huis. Ik was geen hoogvlieger en werkte hard om te slagen en dank veel aan de studiediscipline van het Atheneum.

Het onderwijs en zeker het Atheneum liggen mij nauw aan het hart. Ik ben voorzitter van de vriendenkring en geef elke week twee uur politieke en sociale wetenschappen op vrijwillige basis. Ik probeer onze politieke systemen te duiden voor jongeren en hen inzicht bij te brengen in de snel evoluerende samenleving. Bovendien wil ik het onderwijs van binnenuit ervaren.

Isabel Freson 6LW