60 jaar De Maten en Landschapsdoedag

Op zondag 4 september 2016 wordt officieel 60 jaar De Maten gevierd.
Dit valt samen met de jaarlijkse Landschapsdoedag van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH), die dit jaar in Diepenbeek wordt georganiseerd.

Op woensdag 31 augustus 2016 ging de persvoorstelling door in Genk (‘t Genoegen, Dilikensweier 12) op de grens met Diepenbeek met onder ander gedeputeerde Ludwig Vandenhove.  Er werd tevens een korte wandeling gemaakt in De Maten.

Ludwig Vandenhove: “De Maten is één van de oudste, maar tevens merkwaardigste natuurgebieden van Vlaanderen. In geen enkel ander natuurgebied bevinden zich zoveel bijzondere natuurelementen zo dicht bij elkaar.
Meer groen dichtbij of in de stad brengen, is hier realiteit.
De Maten is langgerekt en ligt met een scherpe punt bijna tot in het centrum van Genk om uit te waaien tot de tuikabelbrug in Hasselt en de sluis in Diepenbeek.
De verstedelijking met de vele facetten legt momenteel een enorme druk op het gebied en vormt één van de grootse uitdagingen van de toekomst.

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen.
Meer dan 40% van de Vlaamse natuurgebieden ligt in Limburg.
Deze natuurgebieden zijn bijzonder waardevol voor de vele plant- en diersoorten die erin voorkomen en waarvan vele beschermde soorten zijn. Vlaanderen heeft Limburg dan ook meer dan nodig om de Europese natuurdoelen te halen. In feite zou dit zich eveneens moeten vertalen in specifieke, bijkomende subsidies. Bovendien spelen deze natuurgebieden een belangrijke rol in het Limburgs streven om een klimaatneutrale provincie te worden.

Om de natuur in Limburg verder te ontwikkelen, kan onze provincie rekenen op een ruim netwerk aan natuurpartners.
Regionale Landschappen (RL’en) zijn ideaal geplaatst om deze samen te brengen en concreet te laten samenwerken op het terrein. Bovendien kunnen zij mee initiatieven ontwikkelen die dicht bij de burger staan en waarmee de gemeentebesturen kunnen aantonen dat hun bijdragen aan de RL’en goed besteed overheidsgeld zijn.
De Landschapsdoedag van zondag 4 september 2016 is daar een mooi voorbeeld van.

Proficiat aan alle vrijwilligers, die zich al die jaren ingezet hebben en nog steeds voor De Maten.”

 

Het volledige programma van de Landschapsdoedag is terug te vinden op http://www.natuurpuntlimburg.be/Landschapsdoedag%20-%2060%20Jaar%20De%20maten.

 

Zie ook Voorstelling viering 60 jaar De Maten. www.diepenbeek.nu, 01-09-2016. Diepenbeek: Landschapsdoedag op 4 september. www.limburgnieuws.be, 22-08-2016.

Zie onder andere Zuiddag - Work for Change van 23-10-2015 en Herk en Mombeek van 08-06-2014 op deze website.