"15 jaar Verenigingen in het Oud Atheneum"

Dat is de titel van een publicatie, die is uitgegeven naar aanleiding van de opendeurdag, die op 1 oktober 2011 werd georganiseerd in het oud atheneum door al de er gevestigde verenigingen.


“Een puik naslagwerk.”,
zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Het geeft een goed overzicht van de periode dat de stad Sint-Truiden het gebouw gehuurd en nadien gekocht heeft om er verenigingen in onder te brengen.

Schepen van gebouwen Johnny Vangrieken en burgemeester Ludwig Vandenhove hebben ook een bijdrage geschreven, die u hieronder integraal weergegeven vindt.
Het is een goede samenvatting van het beleid qua verenigingsleven dat de sp.a, sedert de partij opnieuw deel uitmaakt van de bestuursmeerderheid in Sint-Truiden vanaf 1 januari 1995, voert.

Een bloeiend verenigingsleven betekent een goede huisvesting!

Vermits we zelf uit het verenigingsleven komen, zijn we ons goed bewust van wat er leeft bij verenigingen en wat ze nodig hebben.

“Dit was ongetwijfeld een voordeel toen we na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 9 oktober 1994 respectievelijk schepen en burgemeester werden.”, zeggen Johnny Vangrieken en Ludwig Vandenhove. “Bovendien was ik in de periode 1982 -1988 bestuurslid van de stedelijke cultuurraad, hetgeen mij nog meer vertrouwd maakte met de problemen van, voornamelijk culturele, verenigingen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Eén van de eerste dossiers waar we werk van maakten, was een uitleendienst voor allerlei materialen.
Het was een vraag, die al lang leefde bij het Sint-Truidense verenigingsleven.
“Het punt kwam praktisch maandelijks terug op de agenda van de raad van bestuur van de stedelijke cultuurraad.”, herinnert Ludwig Vandenhove zich.
Deze uitleendienst werd en is nog steeds gevestigd bij de stedelijke jeugddienst.
Inmiddels is deze uitgegroeid tot misschien wel de grootste uit heel de regio.
We merken dat aan de vele vragen, die we krijgen van omringende gemeenten en steden.
Ondanks deze uitgebreide uitleendienst stellen we soms vast, bijvoorbeeld in de zomerperiode als er veel buurtactiviteiten zijn, dat we nog niet kunnen voldoen aan alle vragen. Zo gaat dit nu eenmaal bij het verenigingsleven: hoe groter het aanbod, hoe meer vraag je creëert.
In feite is dit positief: het is het beste bewijs dat het verenigingsleven leeft en bloeit in Sint-Truiden.

En dan was (is) er de huisvesting.
Enerzijds waren er acute problemen, zoals bepaalde verenigingen, die plots zonder onderkomen kwamen te zitten, bijvoorbeeld omdat ‘de hondsstal’ verkocht werd of omdat het Minderbroedersmuseum (het huidige ‘Museum De Mindere’) gebouwd werd.
Anderzijds begonnen meer en meer verenigingen uit te kijken naar een eigen lokaal, ondanks al onze inspanningen in cultuurcentrum de Bogaard en in diverse buurten, dorpen en wijken om parochiezalen of andere (vergader)lokalen via stedelijke subsidies ter beschikking te stellen. Er ontstond met andere woorden een tendens van meer en meer organisaties, die naar ‘een eigen stek’ zochten, waar ze hun materialen konden opslaan in plaats van ze na elke bijeenkomst mee naar huis te moeten nemen, waar ze zich echt ‘thuis’voelden, etc.
Wij hebben daarop ingespeeld via twee beleidsdaden.
Eensdeels hebben we gezocht naar geschikte locaties, die al stadseigendom waren of door ze te kopen, in erfpacht te nemen of te huren. Vervolgens hebben we ze gratis of tegen voordelige tarieven ter beschikking gesteld aan verenigingen (bijvoorbeeld het oud atheneum in de Zoutstraat, de pastorieën van Aalst, Engelmanshoven en Wilderen (Zepperen binnenkort), een gedeelte van het oud gemeentehuis in Velm dat verbouwd is tot sociale appartementen, een groot gedeelte van het domein Terbiest, een groot gedeelte van het Ursulinenklooster, het oud gemeentehuis en de oude gemeenteschool in Zepperen, etc.).
Anderdeels hebben we subsidiereglementen uitgewerkt, waarbij jeugd-, sport- en culturele organisaties en buurthuizen een beroep konden doen op financiële tussenkomsten van de stad (het subsidiereglement voor infrastructuurwerken jeugdaccommodaties, het reglement betreffende toekenning van buitengewone toelage bij aankoop of nieuwbouw van sportaccommodaties, bij renovatie van sportaccommodaties en plaatsing van verlichting van sportterreinen en het subsidiereglement voor infrastructuurwerken buurtaccommodaties).
Dit systeem heeft ervoor gezorgd dat er heel wat infrastructuur gebouwd en/of verbeterd is voor de verenigingen en dit veel voordeliger dan wanneer de stad dit allemaal zelf had moeten doen in eigen regie of via aanbestedingen. Ook heel wat verenigingen in het oud atheneum hebben hiervan gebruikgemaakt.
Deze reglementen zijn spijtig genoeg sedert de gemeenteraad van maandag 22 februari 2010 afgeschaft door CD&V en Open VLD tegen Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) in.
CD&V en Open VLD zijn zelfs zover gegaan dat ze een private firma hebben aangeduid om een audit uit te voeren van al deze uitgereikte subsidies.
Het geld van deze audit zou beter besteed worden aan de verenigingen.
Talrijke verenigingen ondervinden nu reeds de concrete gevolgen van de afschaffing van deze reglementen, bijvoorbeeld als er iets scheelt met hun accommodatie.

“In de bijna 17 jaar dat we nu respectievelijk schepen en burgemeester zijn, is het oud atheneum één van onze mooiste realisaties.”, zeggen Johnny Vangrieken en Ludwig Vandenhove samen.
“Voor ons is het een soort alternatief cultureel centrum geworden dat elke avond en elk weekend ‘leeft’.
Het is het uithangbord van het hierboven gevoerde beleid naar de verenigingen toe. Bovendien zijn wij beiden oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum, hetgeen de band met het gebouw ook een stuk emotioneel maakt.”

In ‘ons model’ om huisvesting voor zoveel mogelijk verenigingen te voorzien is de factor vrijwilligerswerk zeer belangrijk, zowel bij de totstandkoming, als bij het beheer.
De vrijwilligers zijn de sterkte van het systeem, maar soms ook de zwakte, maar dat moeten we er bijnemen. Immers, soms zijn er al eens problemen met een vereniging (huur niet betalen, lokalen slecht of niet onderhouden, etc.).

In die zin is het beheer van het oud atheneum via de bewonersraad, sedert eind 2010 officieel het Centrum voor Verenigingen Sint-Truiden (CVST) vzw, een uniek gegeven.
Alle verenigingen kunnen via die weg hun zeg doen en de bewonersraad staat in voor alle gemeenschappelijke elementen (onderhoud gemeenschappelijke ruimten, afval, parkeerterrein, veiligheid, etc.). Bovendien vormt de raad het officiële aanspreekpunt voor de stad Sint-Truiden.

Wij willen iedereen bedanken, die heeft bijgedragen tot het nu al 15-jarig bestaan van het oud atheneum als huisvestingsplaats voor het Sint-Truidens verenigingsleven. Ook al is het altijd moeilijk om namen te noemen, zal niemand het ons kwalijk nemen als we in het bijzonder de bestuursleden van het CVST vzw, met voormalig voorzitter Laurent Kempeneers en huidig voorzitter Axel Abeels, bedanken. Ook willen we hen proficiat wensen met deze publicatie, die een stukje geschiedenis geeft over het gebouw, maar vooral een mooi overzicht is van de werking gedurende de voorbije 15 jaar.

Wij wensen het CVST vzw een succesvolle opendeurdag op zaterdag 1 oktober 2011 en nog vele jaren verenigingsleven in het oud atheneum.

Johnny Vangrieken
schepen                                                                     

Ludwig Vandenhove
burgemeester  

Op woensdag 5 oktober zal hierover een item uitgezonden worden in TVPubliek van TVLimburg (TVL).  

De volledige publicatie kan gedownload worden op de website www.cvst.eu.

Zie onder andere ook de tekst ‘Opendeurdag oud atheneum op zaterdag 1 oktober 2011’/> van 12 september 2011 op deze website.