13e editie J-Day groot succes ... ondanks!

“De 13e editie van J-Day op zaterdag 14 maart 2009 was andermaal een groot succes met in de namiddag meer dan 500 jeugdige voetballertjes en hun begeleiders voor de Omni-Foot-Happening in en rond sportcomplex Sint-Pieter en ‘s avonds zelfs meer dan 1.500 voor de voetbalwedstrijd op Staaien tussen de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) en Königliche Allgemeine Sportvereinigung (KAS) Eupen.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove, bedenker en initiatiefnemer.
Ondanks …!


“J-Day is een initiatief dat ik genomen heb toen ik voorzitter was van het Streekplatform Haspengouw vzw en Streekontwikkeling Zuid-Limburg vzw en waarbij ik de intentie had gemeenten en steden op sociaal-ecomisch vlak en andere maatschappelijke terreinen, maar vooral ook de sport- en voetbalclubs beter te laten samenwerken. Ik beperk(te) mij hier niet tot Zuid-Limburg, maar ook Brabantse en Waalse clubs uit het Haspengouwse hinterland werden en worden uitgenodigd. Bovendien wou/wil ik Sint-Truiden als centrum van Haspengouw nog meer op de kaart zetten, tevens op sportief gebied. De wederzijdse doorstroming van jeugd van de diverse provinciale clubs naar KSTVV en vice versa was/is daarbij eveneens belangrijk."
"De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zag J-Day, samen met het FC Hesbania-project, bij het ontstaan als voorbeeld van een goede jeugdwerking en -aanpak en in de beginfase ben ik als burgemeester enkele keren op de zetel van de KBVB uitgenodigd en/of zijn zij op bezoek gekomen.
Het huidige succes van deze 13e editie bewijst nog altijd de sterkte van de formule.”, aldus Ludwig Vandenhove.

MAAR wat dit jaar erg was, was dat KSTVV blijkbaar geen geld had om de officiële ontvangst op Staaien (éénvoudig met broodjes en een fris glas wijn of een frisse pint!) (mee) te betalen van de burgemeesters en schepenen van de omliggende Haspengouwse gemeenten/steden, waarvan de clubs met hun jonge voetballertjes aanwezig waren. Daarom is ook de traditionele wedstrijd van een lokale ploeg (dit jaar normaal de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken) tegen het Belgisch burgemeesterselftal op Staaien niet doorgegaan.
De stad Sint-Truiden ‘financieel uitmelken’ bij de verkoop van het stadion vinden de KSTVV-verantwoordelijken blijkbaar logisch, een symbolische geste, die weinig geld kost, maar die heel wat goodwill creëert bij de clubs en gemeenten/steden uit de buurt kan er blijkbaar niet af.  Ook heeft het heel wat inspanningen gekost om KSTVV-trainer Guido Brepoels uiteindelijk te overtuigen om ‘s middags tijdens de Omni-Foot-Happening enkele gekwetste spelers van het eerste elftal en jeugdige spelers bij de jongeren te laten passeren om met hen te babbelen, om hen een schouderklopje te geven, om even met hen met de bal te jongleren, etc.

“Korte termijnpolitiek en totaal gebrek aan visie, ik heb daar geen andere woorden voor.”, zegt een ontgoochelende Ludwig Vandenhove. “Ook hier geldt weer als het over jongeren en over een lange termijnvisie in het Belgisch voetbal gaat: luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden!”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Weliswaar is dit een kwaal van het hele Belgische voetbal, maar dit pleit KSTVV nog niet vrij.”

“En ongetwijfeld speelt voorzitter Roland Duchatelet hier (ook) een rol in.
Ik heb jaren ‘gevochten’, met de figuur van Jef Cleeren, om de politiek uit KSTVV weg te halen.
Met Roland Duchatelet moeten we opletten dat we niet van kwaad naar erger gaan: én zakelijke, én politieke belangenvermenging!”

“Eén zaak blijft, ondanks deze negatieve ervaringen, essentieel voor mij: KSTVV moet terug naar eerste en op mijn steun kunnen ze (blijven) rekenen, zoals tijdens de al meer dan 14 voorbije jaren als burgemeester!”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de teksten ‘12e editie J-Day andermaal een groot succes!’,  Ludwig Vandenhove over het FC Hesbania-project naar aanleiding van de 12e editie van J-Day!’ en ‘11e editie van J-Day andermaal groot succes!’ op deze website.